Brent petrol sert düşüşün ardından stok verilerini bekliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol sert düşüşün ardından stok verilerini bekliyor
Doviz.com
08.03.2023 11:54

Brent petrol, daha agresif faiz artışlarının talebi etkileyeceği korkusuyla salı günü sert bir düşüş kaydettikten sonra petrol stok verilerini beklemeye başladı.

Brent petrol, bugün saat 11:45 itibarıyla %0,14 düşüşle 83,25 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,45 düşüşle 77,23 seviyesinden işlem görüyor.

Hem Brent hem de WTI, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın merkez bankasının son güçlü verilere yanıt olarak faiz oranlarını beklenenden daha fazla artırması gerekebileceği yönündeki yorumlarının ardından salı günü %3'ten fazla düştü.CMC Markets analisti Tina Teng, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Fed Başkanı Powell'ın 'daha uzun süre daha yüksek' faiz oranları hakkındaki yorumları piyasaları ürküttü ve emtialar da dahil olmak üzere risk odaklı varlıkların bir gecede keskin bir şekilde geriye çekilmesine sebep oldu." dedi.

Powell'ın yorumları ayrıca tipik olarak petrolle ters yönlü işlem gören ABD dolarının, bir sepet para birimi karşısında üç ayın en yüksek seviyesine ulaşmasını sağladı. Buna göre dolar endeksi, 105,70'e kadar yükselerek, 6 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Teng ayrıca salı günkü sert düşüşün ardından çarşamba günü görülen bir miktar toparlanma çabasının, "temelde hiçbir şey değişmediği için" açığa satış yapanların pozisyon düzeltmelerinden kaynaklanıyor olabileceğini belirtti.

Teng, piyasaların dengelenme arayışında olduğunu da sözlerine eklerken, "API verilerinin 10 haftalık bir artışın ardından ilk kez ham petrol stoklarında düşüş göstermesinin ardından yatırımcılar, çarşamba günü ilerleyen saatlerde ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nden gelecek ham petrol stok verilerini bekliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Piyasa kaynaklarına göre ise Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verileri ABD ham petrol stoklarının 3 Mart'ta sona eren haftada yaklaşık 3,8 milyon varil azaldığını gösterdi.

Bu düşüş, Reuters anketine katılan dokuz analistin ham petrol stoklarının 400.000 varil artacağı yönündeki tahminlerinin aksine gerçekleşti.

Bu gelişme ise petrol fiyatlarında Fed'in faiz artışı riskine rağmen yukarı yönlü umutların korunmasına sebep oldu.

Enerji Bilgi İdaresi ise resmi petrol stok verilerini bugün TSİ 18:30'da yayımlayacak.

REKLAMI KAPAT X