Brent petrol sıkılaşan arz ve büyüme endişeleri arasında dengelendi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol sıkılaşan arz ve büyüme endişeleri arasında dengelendi
Doviz.com
10.04.2023 14:39

Küresel piyasalarda büyüme endişeleri petrol fiyatlarını baskılarken, OPEC+ grubunun üretim kesintisi kararı fiyatları yukarı yönlü destekleyen en önemli katalizör olarak göze çarptı.

Brent petrol, OPEC+ üreticilerinin yaklaşan arz kesintilerinin etkisiyle üçüncü haftasında da yükseldikten sonra pazartesi günü nispeten sakin bir seyir izledi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu müttefikleri OPEC+ grubunun mayıs ayında başlayacak yeni bir üretim kesintisi turuyla piyasayı şaşırtmasının ardından ham petrol geçen hafta %6'dan fazla yükselmişti.

Brent petrol pazartesi günü ise %0,05 artışla varil başına 84,98 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü %0,04 düşüşle 80,67 dolara indi.

ING Emtia Araştırmaları Başkanı Warren Patterson ise üretim kesintileri ışığında talep görünümünü sorgularken, yükseliş beklentisi içinde olanların şimdi ikinci yarı için daha sıkı bir piyasa gördüğünü söyledi.

Patterson ayrıca kendisinin de yıl boyunca fiyatların daha da yükseleceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

Petrol fiyatları son yükselişinde ayrıca geçen hafta ABD ham petrol stoklarında beklenenden daha sert bir düşüşün yanı sıra benzin ve damıtılmış ürün stoklarındaki düşüşten de destek aldı.

Ancak petrol piyasası analiz sağlayıcısı Vanda Insights kurucusu Vandana Hari, petrol fiyatlarıyla ilgili "Bu haftaki ABD verileri güçlü rakamlardı, bu veriler aynı zamanda Fed'in sıkılaştırma yoluna devam edeceği beklentilerini güçlendirirdi. Bu da riskten kaçışın artması anlamına geldi." değerlendirmesinde bulundu.

Küresel finans piyasalarında, çarşamba günü açıklanacak olan ABD enflasyon raporu ise yatırımcıların faiz oranlarının yakın vadeli gidişatını ölçmesine yardımcı olacak temel katalizör olarak göze çarpıyor. Bu sebeple petrol piyasası yatırımcıları da bu veriyi merakla bekliyor.

Ayrıca perşembe günü OPEC+ grubundan ve cuma günü Uluslararası Enerji Ajansı'ndan gelecek petrol talebi ve arz tahmin verileri de yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

REKLAMI KAPAT X