Brent petrol son bir yılın en düşük seviyelerine yakın seyrediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol son bir yılın en düşük seviyelerine yakın seyrediyor
Doviz.com
12.12.2022 12:03

Brent petrol pazartesi gününe ABD'de önemli bir boru hattının kapalı kalmaya devam etmesi ve Rusya'nın tavan fiyat getirecek ülkelere petrol satmayacağını söylemesiyle yükselişle başladıktan sonra, resesyon endişeleriyle indiği yılın en düşük seviyelerine tekrar geriledi.

Brent petrol, bugün saat 12:00 itibarıyla %0,45 düşüşle varil başına 75,76 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, %0,38 düşüşle 70,75 seviyesinden işlem görüyor.

Her iki gösterge petrol türü de pazartesi günü düşüşünü sürdürerek, olası bir küresel durgunluğun petrol talebini etkileyeceği endişeleriyle geçen hafta indiği yılın en düşük seviyelerine yakın seyretti.

OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya ise, "Petrol fiyatları, Keystone boru hattının kapalı kalması, Çin'in Covid kontrollerinin hafiflemesi ve Rusya'nın üretimi azaltabileceği endişeleriyle yükselmeye çalışıyor." dedi.

Kanadalı TC Energy firması ise pazar günü yaptığı açıklamada, geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri'nde meydana gelen Keystone petrol boru hattı sızıntısının nedeninin henüz belirlenemediğini söyledi. Boru hattının ne zaman yeniden faaliyete geçeceğine dair ise bir zaman vermedi.

Rus yetkililer ise dünyanın en büyük enerji ihracatçısı olan Rusya'nın üretimi kısabileceğini ve G7 ülkeleri tarafından kabul edilen Rus ihracatına getirilen tavan fiyat sınırını uygulayan herhangi bir ülkeye petrol satmayı reddedeceklerini söyledi.

ANZ analistleri ise yayınladıkları bir notta, Avrupa Birliği'nin Rus petrolüne yönelik yaptırımları ve buna bağlı fiyat sınırı konusundaki belirsizliğin fiyatlardaki dalgalanmayı yüksek tutarken, yaptırımların şu ana kadar küresel piyasalar üzerinde sınırlı bir etkisi olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı da pazar günü yaptığı açıklamada, Avrupa'nın yaptırımlarının ve tavan fiyat uygulamasının etkisinin henüz net bir sonuç vermediğini ve uygulamanın hala belirsizliğini koruduğunu söyledi.

REKLAMI KAPAT X