Brent petrol talep yönlü endişelerle geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol talep yönlü endişelerle geriledi
Doviz.com
15.12.2022 12:01

Brent petrol, merkez bankalarının faizleri uzun bir süre yüksek tutma olasılığının artması sonrasında talep yönlü endişelerle perşembe günü geriledi.

Brent petrol%0,87 düşüşle varil başına 81,98 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, bugün saat 12:00 itibarıyla %0,69 düşüşle 76,75 seviyesinden işlem görüyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, çarşamba günü yaptığı açıklamada, resesyon riskine rağmen ABD Merkez Bankası’nın gelecek yıl faiz oranlarını daha da artırabileceğini söyledi.

CMC Markets analisti Tina Teng ise, Fed'in para politikasına ilişkin şahin yönlendirmesinin ekonomik büyümeye ilişkin endişeleri yeniden artırması nedeniyle petrol fiyatlarının baskı altında olduğunu söyledi.

Teng ayrıca, kasım ayına ilişkin Çin ekonomik verilerinin beklenenden düşük olmasının talep görünümünü daha da kararttığını sözlerine ekledi.

Petrol fiyatlarının son yükselişinde etkili olan Kanadalı TC Energy Corp firmasının petrol sızıntısından kaynaklanan kesintisi sonrasında Keystone boru hattının bir bölümünde operasyonlara yeniden başlandığını duyurması da, arz yönlü sıkıntıların hafiflediğini göstererek fiyatlardaki düşüşe destek oldu.

Ancak, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) üretimin düşebileceğini ve talebin artabileceğini söylemesiyle petrol fiyatlarındaki düşüş sınırlı kaldı.

Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) ise, ABD ham petrol stoklarının geçen hafta 10 milyon varilden fazla artarak Mart 2021'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını, benzin stoklarının ise 4,5 milyon varil artışla 223,6 milyon varile yükseldiğini açıkladı.

Stoklardaki bu yükseliş de fiyatlardaki düşüşün sınırlı kalmasını sağlayan bir diğer önemli faktör oldu.

Citi analistleri ise paylaştıkları bir notta, "Ticari ham petrol stokları, rafinerilerin çalışmalarını azaltmasıyla yükseldi." dedi.

REKLAMI KAPAT X