Brent petrol, talepteki toparlanmanın etkisiyle yükselişini hızlandırdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol, talepteki toparlanmanın etkisiyle yükselişini hızlandırdı
Doviz.com
08.02.2023 12:49

Brent petrol, dolar endeksinin son bir ayın zirvesinden geri çekilmesi ve talepteki toparlanmanın desteğiyle yükselişini hızlandırdı. 

Brent petrol, bugün saat 12:45 itibarıyla %1,00 artışla 84,53 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,52 artışla 78,31 seviyesinden işlem görüyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz oranları konusunda piyasaların beklediğinden daha az şahin konuşmasının ardından piyasalarda risk iştahı artarken, yatırımcılar da ABD ham petrol stok verilerini beklemeye başladı.

IG piyasa analisti Yeap Jun Rong, "Fed Başkanı Jerome Powell'ın yorumlarının ardından iyileşen risk iştahı ve zayıflayan ABD doları, ocak sonundan bu yana yatay bir performans sergileyen petrol fiyatlarında bir miktar yükseliş sağladı." dedi.

Yeap Jun Rong ayrıca dolarda devam edecek bir geri çekilmenin petrol fiyatlarının yükselişini destekleyeceğini belirtti.

Piyasa katılımcıları ise dünyanın en büyük ekonomisi ve petrol tüketicisinin ekonomik faaliyetlerde keskin bir yavaşlamayla petrol talebinde bir artış olabileceğini fiyatlarken; dolar endeksi, Powell'ın salı günkü yorumlarının ardından kayıplarını genişletti ve son bir ayın zirvesinden uzaklaştı. Bu düşüş ise petrolü diğer para birimlerini elinde tutanlar için daha cazip hale getirerek fiyatlarda yükseliş yaşanmasını sağladı.

Westpac kıdemli ekonomisti Justin Smirk ise oldukça dengeli bir piyasada olduğumuzu düşündüğünü belirterek, "Eğer gelişmekte olan ülkelerde beklenenden daha güçlü bir büyüme olursa, petrol fiyatları artacak ve OPEC üretimini arttırmak zorunda kalacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Piyasalar ise fiyatların kısa vadeli seyri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin bugün açıklayacağı ham petrol stok verilerini bekliyor. 

REKLAMI KAPAT X