Brent petrol yükselişini ikinci güne taşıdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol yükselişini ikinci güne taşıdı
Doviz.com
24.02.2023 11:51

Brent petrol, ABD'de artan stoklara rağmen Rusya'dan daha düşük ihracat beklentisinin oluşmasıyla yükselişini ikinci güne taşıdı.

Brent petrol, bugün saat 11:45 itibarıyla %1,29 artışla 83,27 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,23 düşüşle 76,32 seviyesinden işlem görüyor.

Gösterge endeksler, Rusya'nın mart ayında batı limanlarından petrol ihracatını %25'e kadar azaltmayı planlaması ve bunun da günlük 500.000 varillik üretim kesintisi hedefinin üzerine çıkmaya sebep olabileceği endişesiyle dünkü seansı %2'ye yakın artışla kapatmıştı.

Dün açıklanan bir veriye göre ise ABD'de petrol stoklarının Mayıs 2021'den bu yana en yüksek seviyesine çıktığı görüldü.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ABD ham petrol stokları 17 Şubat'a kadarki haftada 7,6 milyon varil artışla yaklaşık 479 milyon varile yükseldi.

Ancak, IG'de piyasa stratejisti olan Yeap Jun Rong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Beklenenden daha yüksek gelen ABD ham petrol stokları petrol talebi görünümünü zorlamaya devam ediyor ancak daha düşük Rus üretimi beklentileri dengeleyici bir etkiye sahip oldu." dedi.

Petrol fiyatları ise önceki hafta yaşanan yaklaşık %4'lük düşüşün ardından, doları güçlendirebilecek ve yakıt talebini azaltabilecek artan faiz oranlarına ilişkin endişelerin de etkisiyle haftalık bazda hafif bir düşüş yaşamaya hazırlanıyor.

ABD Merkez Bankası'nın son toplantısının tutanakları da, yetkililerin çoğunluğunun enflasyon ve sıkı iş gücü piyasası koşulları konusunda şahin tutumunu sürdürdüğünü ve daha fazla parasal sıkılaştırma sinyali verdiğini gösterdi.

Daha fazla faiz artırımı beklentisi ise üst üste dördüncü hafta kazanç elde etmeye hazırlanan dolar endeksini destekledi. Endeks bu ay içinde yaklaşık %2,5 artış gösterdi.

Güçlenen dolar ise dolar cinsinden fiyatlandırılan emtiaları diğer para birimlerini elinde tutanlar için daha pahalı hale getirerek, petrol fiyatları üzerinde satış baskısı oluşmasına sebep oldu.

OANDA analisti Edward Moya, haftayı kapatırken yatırımcıların odak noktasının bir sonraki enflasyon raporunda olacağını ve bu veriden piyasanın Fed'in daha da sıkılaştırma yapıp yapmayacağını görmek istediğini belirtti. 

Çekirdek PCE verisi ise TSİ 16:30'da açıklanacak.

REKLAMI KAPAT X