Brent petrolde Çin endişesi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrolde Çin endişesi
Doviz.com
28.12.2022 11:57

Brent petrol, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı ülkelerinden biri olan Çin'de artan Covid-19 vakalarının ekonomik toparlanmayı aksatacağı ve yakıt talebi büyümesini sınırlayacağı endişesiyle düşüşe geçti.

Brent petrol, bugün saat 11:45 itibarıyla %0,87 düşüşle 83,94 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,06 düşüşle 78,70 seviyesinden işlem görüyor.

Her iki gösterge de salı günü, Çin'in 8 Ocak'tan itibaren gelen yolcuların karantinaya girmesini zorunlu tutmayı bırakacağını açıklamasının ardından yakıt talebinin artacağı umuduyla son üç haftanın en yüksek seviyesine yükselmişti.

Ancak Çin hastaneleri, Covid-19 enfeksiyonlarındaki artışın yoğunlaştığını açıkladı.

CMC Markets analisti Leon Li ise Çin'in Covid kısıtlamalarını hafifletmesinden sonra bile kitlesel enfeksiyon sayıları nedeniyle insanların açık hava faaliyetlerinin hızla azaltabileceğini ve talebin kısa sürede toparlanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Salı günü ABD'deki petrol rafinerileri ise ülkenin büyük bir bölümünde dondurucu hava nedeniyle devre dışı kalan bir düzine tesiste operasyonları yeniden başlatmak için çalışmalara başladı. Bu çalışmalar sonucunda yeniden üretime başlamanın ise ocak ayına kadar sürebileceği belirtildi.

Fiyatlardaki son yükselişte ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 5 Aralık'ta uygulanan G7 fiyat sınırlamasına uyan ülkelere 1 Şubat'tan itibaren petrol satışını yasaklamayı hedeflemesi de etkili oldu.

Ancak Li, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Rusya'nın petrol satışını yasaklaması arzı azaltacak olsa da, bu durum gelecek yıl olası bir küresel ekonomik durgunluk nedeniyle talebin düşmesiyle dengelenecektir." ifadelerini kullandı.

Reuters'ın salı günü yaptığı ön ankete göre ise ABD ham petrol stoklarının geçen hafta 1,6 milyon varil düştüğü tahmin edilirken, damıtılmış ürün stoklarında da düşüş yaşanması bekleniyor.

Ancak, Endüstri grubu Amerikan Petrol Enstitüsü'nün resmi verileri bugün ilerleyen saatlerde açıklanacak. ABD Enerji Bakanlığı'nın istatistik kolu olan Enerji Enformasyon İdaresi ise kendi rakamlarını perşembe günü açıklayacak.

REKLAMI KAPAT X