Çin'den gelen iyimser hava, yatırımcıların petrol ürünlerine olan talebi görmek istemesiyle kaybolurken; brent petrol, yükselişle geçirdiği iki haftanın ardından yeni haftaya düşüşle başladı.
Brent petrol, bugün saat 12:30 itibarıyla %0,72 düşüşle 84,67 seviyesinden işlem görüyor.
ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,68 düşüşle 79,32 seviyesinden işlem görüyor.
Pazartesi günü brent petrol, geçen haftaki keskin yükselişin ardından OPEC grubunun talep tahminleri öncesinde yatırımcıların temkinli davranmasıyla geri çekildi.
Ham petrol fiyatları son olarak geçen hafta, Çin'in sınırlarını yeniden açmasının ardından %8'in üzerinde yükselmişti.
ABD'de enflasyonun yavaşladığına dair işaretler de dolar endeksinin zayıflamasına ve petrol fiyatlarının yükselmesine destek olmuştu. Ancak petrol fiyatları belirsizliklerin artmasıyla haftanın ilk gününe gerileyerek başladı.
Yatırımcıların yeni odağı ise bu hafta içinde Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) salı günü açıklayacağı aylık rapora çevrilirken; piyasalar, kartelin Çin ekonomisindeki toparlanma karşısında küresel talebe ilişkin tahminlerini değiştirip değiştirmeyeceğini görmeyi istiyor.
Yatırımcıların bir diğer beklediği katalizör ise Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) çarşamba günü açıklayacağı ham petrol piyasalarına ilişkin rapor olacak.
Endüstri kuruluşlarından gelecek verilerin yanı sıra ham petrol piyasaları bu hafta bir dizi ekonomik veri ve merkez bankası toplantısını da bekliyor olacak.
Özellikle Japonya Merkez Bankası'nın para politikası toplantısı, aralık toplantısında beklenmedik bir şekilde şahin bir tutum sergilemesinin ardından piyasalar için kilit önem taşıyacak. Euro Bölgesi ve İngiltere'den gelecek enflasyon verileri ve ABD perakende satış verileri de piyasaların yakından takip ettiği veriler arasında yer alacak. Piyasalar bu verilerde, ekonomik büyümenin yavaşladığına dair herhangi bir işaret olup olmadığını görmeyi bekleyecek.
Brent petrol, son olarak Uluslararası Para Fonu'nun bu yıl potansiyel bir resesyon uyarısında bulunmasıyla yılın ilk haftasında keskin bir düşüş yaşamıştı.
Resesyon endişesi, petrol talebinin dünya genelinde yavaşlayan ekonomik büyümeden etkileneceğinden endişe duyan yatırımcılarla birlikte ham petrol piyasalarındaki yukarı yönlü hareketleri de büyük ölçüde sınırlamış oldu.