Brent petrolde iki gündür süren sert geri çekilme durdu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrolde iki gündür süren sert geri çekilme durdu
Doviz.com
05.01.2023 11:53

Brent petrol, ekonomik endişelerin artmasıyla son iki gün derin kayıplar yaşadıktan sonra yatırımcıların tepki alımlarıyla düşüşünü durdurdu.

Brent petrol, bugün saat 11:45 itibarıyla %0,81 artışla 78,47 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,69 artışla 73,34 seviyesinden işlem görüyor.

Refinitiv Eikon verilerine göre, Brent ve WTI'ın salı ve çarşamba günkü toplam %9'un üzerindeki düşüşleri, 1991'den bu yana en büyük iki günlük düşüş oldu.

Önceki iki günde yaşanan büyük düşüşler, özellikle dünyanın en büyük iki petrol tüketicisi olan Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'deki kısa vadeli ekonomik görünüm üzerindeki belirsizliklerin artması sonrasında potansiyel bir küresel durgunluğa ilişkin endişelerden kaynaklanmıştı.

IG stratejisti Jun Rong Yeap, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hafta başından bu yana yaşanan yoğun satışların ardından petrol fiyatları bu sabah toparlanmaya çalışıyor gibi görünüyor." dedi.

Yeap ancak, ABD imalat PMI'daki daralmanın devam ettiğini ve bunun ekonomik faaliyetlerde yavaşlamayı yansıttığının da altını çizdi. Bu faktörün ise alıcıların hala çekimser kalmasına destek olduğunu söyledi.

Ayrıca, ABD'den gelen Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) verisi de Mayıs 2020'den bu yana en zayıf okumasını gerçekleştirerek daralmanın sürdüğüne işaret etti.

Ancak, ABD Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan bir anket, ABD'de iş ilanlarının beklenenden daha az düştüğünü göstererek, Fed'in sıkı iş gücü piyasasını faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmak için bir neden olarak kullanabileceği endişelerini artırdı.

Covid-19'un dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de yayılmasını hızlandırması ise ekonomik bozulmaya ilişkin endişeleri artırarak ham petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmuştu.

Ancak, dolar endeksindeki zayıflık petrol fiyatlarını desteklemeye yardımcı oldu. Analistler bunun sebebinin dolardaki zayıflığın emtiaları diğer para birimlerini elinde tutan yatırımcılar için daha ucuz hale getirmesi olduğunu söyleyerek, bunun talebin artması için önemli bir katalizör olduğunu belirtti.

Etiketler: brent petrol WTI abd Çin
REKLAMI KAPAT X