Brent petrolde yükseliş hızlandı: Haftalık kazançlar %7'yi aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrolde yükseliş hızlandı: Haftalık kazançlar %7'yi aştı
Doviz.com
10.02.2023 12:10

Brent petrol, ABD'de artan resesyon korkularına rağmen haftanın son gününde yükselirken, haftalık bazda ise %7'nin üzerinde kazanç elde etmeye hazırlanıyor.

Brent petrol, bugün saat 12:00 itibarıyla %2,02 artışla 86,21 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %2,27 artışla 79,83 seviyesinden işlem görüyor.

Brent petrol, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'den gelen güçlü yakıt talebinin desteğiyle haftalık kazanç elde etmeye hazırlanırken; analistler, bu haftalık kazanç öncesinde piyasaların Fed'in faiz artışları sonrasında oluşan resesyon endişelerini göz ardı ederek talep yönlü iyileşmelere ve arz yönlü sorunlara odaklandığını belirtiyor.

Analistler ayrıca ABD'den gelen verilerin etkisinin bu hafta zayıf olduğunu bildirdi. Buna göre en son perşembe günü işsizlik maaşına başvuruda bulunan Amerikalıların sayısı açıklandı. Bu veri geçen haftaya kıyasla beklentilerin üzerinde bir artış gösterdi ancak bu gelişme piyasaların fiyatlamasının dışında kaldı.

National Australia Bank emtia araştırmaları müdürü Baden Moore ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada "ABD'deki işsizlik verilerinin ardından gece boyunca aşağı yönlü bir seyir olacak gibi bir görünüm vardı. Ancak piyasalar, Çin'deki talep toparlanmasının daha önemli bir etken olduğunu fiyatladı." ifadelerini kullandı.

Çin'in ocak ayı tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) aralık ayına kıyasla artış göstermesi ise piyasalar tarafından talebin arttığına yönelik bir işaret olarak algılandı.

Ancak, CMC Markets analisti Leon Li, "Ocak ayında Çin'in TÜFE'sindeki artış, Çin Yeni Yılı öncesinde bölge sakinlerinin tüketim talebini yansıttı ancak veriler beklendiği kadar iyi değil ve ekonominin yavaş toparlanma aşamasına girdiğini yansıtıyor. Bu nedenle, petrol fiyatlarının bu aşamada dalgalı kalması beklenilebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Wood Mackenzie araştırma direktörü Sushant Gupta ise ileriye bakıldığında Çin talebinin petrol fiyatları için izlenmesi gereken en önemli faktörlerden biri olacağını söyledi.

Bu hafta açıklanan son ABD petrol stok verileri de dünyanın en büyük ekonomisindeki yavaşlamaya ilişkin korkuları artırmış ve ham petrol stoklarının Haziran 2021'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını göstermişti.

Bu gelişmelerle volatilitenin yüksek olduğu bir haftayı tamamlamaya yönelen petrol fiyatları ise TSİ 12:00 itibarıyla haftalık bazda %7'nin üzerinde bir kazanç sağlıyor.

REKLAMI KAPAT X