Brent petroldeki yükseliş trendi bitti mi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petroldeki yükseliş trendi bitti mi?
Doviz.com
03.11.2022 12:08

Fed’in faiz kararının doları yükseltmesi ve küresel durgunluk korkularını artırmasıyla, brent petrol perşembe günü geriledi. Ancak birkaç temel faktör, brent petrol fiyatlarını desteklemeye devam ediyor.

Brent petrol, bugün saat 12:00 itibarıyla %1,39 düşüşle varil başına 94,82 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, %1,51 düşüşle 88,64 seviyesinden işlem görüyor.

Fed'in faiz oranlarını 75 baz puan artırması ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz artışlarına ara vermeyi düşünmek için erken olduğunu söylemesiyle, WTI ve brent petrol son günlerde gerçekleştirdiği yükseliş trendini sonlandırdı.

Brent petrol fiyatındaki yükselişin sonlanmasında en önemli faktör dolar endeksinin güçlenmesi oldu.

Güçlenen dolar, petrolü diğer para birimlerine sahip kişiler için daha pahalı hale getirerek petrole olan talebi azalttı.

CMC Markets analisti Tina Teng konuyla ilgili, “Güçlü dolar, petrol fiyatlarını aşağı çekti. Ayrıca, bazı piyasa katılımcıları da son yükselişin ardından kazançlarını realize etmek istedi.” dedi.

Teng ayrıca, "Fed'in faiz artışları, petrol piyasası üzerinde baskıyı önümüzdeki dönemlerde de artırabilir." değerlendirmesinde bulundu.

SPI Asset Management'ın Yönetici Ortağı Stephen Innes ise, Fed'in hamlesinden sonra petrol fiyatlarının bu kadar dirençli olmasının şaşırtıcı olduğunu söyleyerek, düşüşlerin sınırlı kalmasının altında birkaç temel faktör olabileceğini belirtti.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün kısıtlı kalmasının önemli nedenlerinden biri, OPEC+ grubunun aldığı üretim kesintisi kararı oldu.

OPEC ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu müttefikleri, kasım ayından itibaren hedefledikleri üretimi günlük 2 milyon varil (bpd) azaltma kararı almıştı. Bunun devamında OPEC+ üretimi ekim ayında, haziran ayından bu yana ilk kez düşüş gösterdi.

OPEC+ grubunun üretim kesintisi kararı ve üretimde ekim ayında gerçekleşen düşüş, brent petrol fiyatındaki değer kaybının derinleşmesini engelledi.

Analistler, petrol fiyatlarındaki düşüşün sınırlı kalmasının önemli nedenlerinden birinin ise, AB’nin Rus petrolüne uygulayacağı ambargo olduğunu söylüyor.

Avrupa Birliği'nin (AB), Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rus petrolüne uygulayacağı ambargonun 5 Aralık'ta başlaması bekleniyor. Ayrıca şubat ayında petrol ürünlerinin ithalatının durdurulması planlanıyor.

REKLAMI KAPAT X