Brent petrole Çin desteği

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrole Çin desteği
Doviz.com
09.01.2023 10:27

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de sınırların yeniden açılması, yakıt talebi görünümünü olumlu etkileyerek brent petrol fiyatlarında yükseliş yaşanmasına destek oldu.

Brent petrol, bugün saat 10:15 itibarıyla %1,35 artışla 79,63 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,79 artışla 75,09 seviyesinden işlem görüyor.

ABD'de faiz oranlarının artış hızının azalacağı beklentilerinin artmasıyla finans piyasaları canlanırken, dolar endeksi üzerindeki baskı da arttı. Daha zayıf bir dolar endeksi ise dolar cinsinden emtiaları diğer para birimlerine sahip yatırımcılar için daha cazip hale getirmeye başlayarak fiyatlarda yükseliş yaşanmasını sağladı.

Son olarak hem brent hem de WTI petrol geçen hafta %8'den fazla değer kaybederek 2016'dan bu yana yılbaşındaki en büyük haftalık düşüşünü kaydetmişti.

Phillip Futures Emtia Kıdemli Müdürü Avtar Sandu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ham petrol fiyatları, Çin'de ekonominin yeniden açılması ve Fed'in daha az agresif parasal sıkılaştırma beklentilerinin talep toparlanması için olumlu bir ton oluşturmasıyla bir önceki haftanın kayıplarından sonra toparlandı." dedi.

Çin ise hafta sonu üç yıl sonra ilk kez sınırlarını açtığını duyurdu. Pekin'de bu gelişmenin ardından tatil sezonu boyunca yaklaşık 2 milyar seyahat gerçekleşmesi bekleniyor. Bu rakam ise geçen yıl gerçekleşen seyahatlerin neredeyse iki katını oluşturuyor.

Havacılık veri sağlayıcısı Cirium'a göre ise şirketler sınırların açılmasının ardından uçuşlarını artırırken, geçtiğimiz hafta Çin'e gelen ve Çin'den giden yolcuların koltuk kapasitesi de %9,5 oranında artış gösterdi.

Çinli yolcuların başlattığı hareketliliğe rağmen Covid enfeksiyonlarında yeni bir artış oluşması endişesi ise küresel piyasalarda çekimserlik yaratmaya devam ediyor.

Analistler, bu endişelerin petrol fiyatlarındaki yükselişin kısıtlı kalmasına sebep olduğunu belirtiyor.

ANZ analistleri konuyla ilgili paylaştıkları bir notta, "Çin'in Covid-19 ile mücadelesi kötüleştikçe piyasa duyarlılığı olumsuz seyretmeye devam ediyor. Virüsle ilgili kısıtlamaların çoğunun kaldırılmasına rağmen ülke genelinde vakalardaki artış yaşanması ekonomik faaliyetleri  engelleyebilir." dedi.

REKLAMI KAPAT X