Brent petrolün varil fiyatında sert düşüş: Kayıp %5'i aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrolün varil fiyatında sert düşüş: Kayıp %5'i aştı
Doviz.com
20.03.2023 10:40

Brent petrolün varil fiyatı, küresel bankacılık sektöründe yaşanan sorunların bir durgunluğa neden olarak yakıt talebini düşürebileceği endişesiyle pazartesi günü %5'i aşan değer kaybı yaşayarak 70 dolara kadar geriledi.

Brent petrol, bugün saat 10:30 itibarıyla %5,08 düşüşle 70,94 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %2,66 düşüşle 65,15 seviyesinden işlem görüyor.

Petroldeki düşüş, İsviçre'nin en büyük bankası UBS'in bankacılık krizinin yayılmasını önlemek amacıyla ülkenin 2 numaralı kredi kuruluşu Credit Suisse'i satın almasını öngören tarihi anlaşmaya rağmen gerçekleşti.

Açıklamanın ardından ayrıca başta ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası olmak üzere 6 büyük merkez bankası da piyasaya likidite sağlama sözü vermişti.

Bu gelişmelere rağmen düşüşünü hızlandıran petrol fiyatları için National Australia Bank Emtia Araştırma Müdürü Baden Moore ise piyasanın odak noktasının bankacılık sektöründeki oynaklık ve Fed'in daha fazla faiz artırma potansiyelinin olması olduğunu belirtti.

Moore ayrıca Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'ne atıfta bulunarak, "Yaklaşan OPEC toplantısı, piyasanın görünümü üzerinde bir başka katalizör olarak yerini koruyor. Fiyatlar üzerindeki aşağı yönlü risklerin devam etmesi, OPEC'in fiyatları desteklemek için üretimi daha da azaltma olasılığını artırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Reuters anketine katılan ekonomistler ise ABD Merkez Bankası'nın son dönemde bankacılık sektöründe yaşanan çalkantılara rağmen 22 Mart'ta faiz oranlarını 25 baz puan artırmasını bekliyor.

Ancak bazı yöneticiler merkez bankasının para politikasını sıkılaştırmaya şimdilik ara vermesini ancak daha sonra faiz artırımına devam etmeye hazır olmasını istiyor.

Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar ise konuyla ilgili paylaştığı bir notunda, "Petrol piyasası bu hafta Fed’in faiz kararını yakından izleyecek. Fed’in enflasyonu kontrol altına almakla finansal istikrar risklerini azaltmak konularında nasıl bir değerlendirme yapacağını göreceğiz." ifadelerini kullandı.

OPEC ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu müttefiklerinden oluşan OPEC+ grubu ise 3 Nisan'da toplanacak. Komite son olarak ekim ayında petrol üretim hedeflerini 2023 sonuna kadar günlük 2 milyon varil azaltma konusunda anlaşmaya varmıştı.

Analistler, Komite toplantısında alınacak olası bir üretim kesintisi kararının petrol fiyatlarını destekleyebilecek en önemli katalizör olabileceğini belirtiyor.

Goldman Sachs ise bankacılık ve resesyon korkularıyla fiyatların düşmesinin ardından Brent ham petrolü için tahminlerini düşürdü. Yatırım bankası, daha önce 100 dolar olan Brent'in varil fiyatının önümüzdeki 12 ay içinde ortalama 94 dolar, 2024'ün ikinci yarısında ise 97 dolar olmasını bekliyor.

REKLAMI KAPAT X