Emtia piyasasında pamuk fiyatları 10 yıldır ilk defa 1 doları aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Emtia piyasasında pamuk fiyatları 10 yıldır ilk defa 1 doları aştı
Doviz.com
04.10.2021 11:59

Emtia piyasasında "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk geçen hafta 1,07 dolarla hem 10 yılın zirvesini gördü hem de yüzde 8,8 ile en çok değer kazanan ürünlerden bir tanesi oldu.

Emtia piyasasında bir önceki hafta olduğu gibi geçen hafta da oynaklık ve fiyatlardaki yüksek dalga boyu devam ederken, ürün bazlı ayrışmalar da sürdü.

Tedarik zincirindeki aksaklıklar, enerji arzındaki sıkıntılar, emtia stoklarındaki azalışlar fiyatları yükseltirken, ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki ve dolardaki yükselişler fiyatları aşağı yönlü etkiledi.

Geçen hafta emtia piyasasında pamuğun performansı dikkati çekti.

Emtia piyasasında beyaz altın olarak nitelendirilen pamuk geçen hafta 1,07 dolarla hem 10 yılın zirvesini gördü hem de yüzde 8,8 ile en çok değer kazanan ürünlerden bir tanesi oldu. Pamuk fiyatları böylece 10 yıldır ilk defa 1 doları aştı.

Olumsuz hava koşulları ve sevkiyattaki sıkıntılarının arzı tehlikeye sokması, fiyatları yukarı yönlü etkiledi.

Analistler, pamuktaki fiyat artışlarının tekstil maliyetlerinin de yükselebileceği anlamına geldiğini belirtti.

Enerji kalemlerindeki ralli geçen hafta da devam etti. Doğal gaz fiyatı yüzde 8,1 yükselirken, Brent petrol de yüzde 2,3 artış kaydederek 79,9 dolarla Ekim 2018'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Salgınla birlikte önemli kırılmaların yaşandığı tedarik zincirindeki aksamalar ve arzının yetersiz kalabileceği endişesi doğal gaz fiyatlarında sert yükselişlere neden oldu.

Analistler, Avrupa'da kış mevsiminin kendini hissettirmeye başlamasıyla artan ısınma ihtiyacının tüketici harcamalarında ciddi etkileri olmasının beklendiğini ifade etti.

Azalan petrol stokları ve petrol üreticisi ülkelerin petrol arzını teknik sebeplerden dolayı artıramayacak olması nedeniyle Brent petrolün varil fiyatı, yükseliş eğilimini üst üste altıncı haftaya taşıdı.

Metallerde sert düşüşler görüldü

Geçen hafta metallerde sert düşüşler görüldü. Bakır yüzde 2,4, paladyum yüzde 2,4, platin yüzde 1, alüminyum yüzde 2,7, nikel yüzde 4,5, çinko yüzde 2,4 değer kaybetti.

Küresel ekonomiye yönelik endişelerle dolara olan talebin artması metal fiyatlarını olumsuz etkiledi.

Bakır fiyatları, Çin'de fabrikaların elektrik kullanımında kısıntıya gitmesi ve yaşanan kapanmalarla, talebe yönelik endişelerle düştü.

Araba motorlarındaki katalitik dönüştürücülerde kullanılan paladyum ve platinin fiyatları da çip krizinin otomotiv üretimini baskılamasıyla düşüşe devam etti.

Altın ve gümüş ise yüzde 0,6 değer kazandı. Küresel piyasalarda artan belirsizlikler altın fiyatlarını yukarı yönlü etkilerken, dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselmesine karşın sonradan bir nebze geri çekilmesiyle gümüş fiyatları artış kaydetti.

 

REKLAMI KAPAT X