Gümüş fiyatları karışık bir seyir izliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gümüş fiyatları karışık bir seyir izliyor
Doviz.com
14.09.2022 15:30

Gümüş geçtiğimiz hafta dolar endeksinin hafta ortasında başlayan düşüşüyle beraber yükselişe geçti.

ABD tarafından gelen enflasyon verileriyle gümüş fiyatlarının düşmesine rağmen bugün ABD’den gelecek üretici fiyat endeksi verileri öncesinde pozitif seyrediyor.

Ons gümüş geçtiğimiz hafta çarşamba günü 17,84 dolar seviyesine düştükten sonra haftanın ilk işlem gününde 20,01 dolar seviyesine kadar yükseldi. ABD enflasyon verisi sonrasında 19,33 seviyesine düşen ons gümüş yeni günde ABD’den gelecek üretici fiyat endeksi rakamlarının beklentisiyle yüzde 0,67 yükselerek 19,46 dolar seviyesinden işlem görüyor. 

Dolar endeksi geçen hafta çarşamba günü en yüksek seviyesi olan 110.79'dan sonra ECB’nin faiz kararı ile düşüşe geçmişti. Bu düşüşün devam etmesi, değerli metaller için bir güvenli liman algısı yaratma konusunda önemliydi. Ancak dün açıklanan ABD enflasyon verilerinin hemen ardından, Fed’in para politikalarında sıkılaşma beklentileriyle dolar endeksinde yeni yükseliş hareketi başladı. 

Dolar endeksindeki yükseliş ve açıklanan enflasyon rakamlarıyla Fed'in agresif para politikasında daha fazla sıkılaşmaya gitmesi ihtimali gümüş fiyatları üzerindeki baskıyı da artırdı. Enflasyonun hala yüksek olduğu ve daha da yükselebileceğini göstermesi sebebiyle bu veriler düşüşte etkili oldu. Gümüş fiyatları da enflasyon rakamları sonrası 50 cent kadar düşüş yaşadı.

Gram gümüş ise kazançlarını yüzde 0,71 seviyesine çıkararak 11,42 lira seviyesinden işlem görüyor.

Gümüş talebinin yüzde 54'ünün fabrikasyona bağlı olması sebebiyle gümüş fiyatlarının seyrinde bugün TSİ 15:30’da açıklanacak ABD üretici fiyat endeksi verilerinin doğrudan etkili olması bekleniyor. 

ABD üretici fiyat endeksinin yıllık bazda yüzde 9,8 seviyesinden yüzde 8,9 seviyesine düşmesi bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X