Haftanın ilk işlem gününde petrol fiyatlarında Çin baskısı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Haftanın ilk işlem gününde petrol fiyatlarında Çin baskısı
Doviz.com
17.07.2023 15:06

Çin'in beklenenden daha zayıf ekonomik büyümesinin dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisindeki talebe ilişkin endişeleri körüklemesinin ardından petrol fiyatları haftanın ilk işlem gününde %1'e yakın değer kaybetti.

Buna göre, brent petrolün varil fiyatı bugün saat 15.00 itibarıyla yüzde 0,93 düşüşle 78,81 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili de yüzde 1,05 düşüşle 74,48 dolardan işlem görüyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün temel katalizörü olarak gösterilen Çin'in gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) ise ikinci çeyrekte yıllık bazda %6,3 büyürken, analistler bu dönemde büyümenin %7,3 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyordu.

ING Emtia Araştırmaları Başkanı Warren Patterson ise "GSYH beklentilerin altında geldi, bu nedenle Çin ekonomisine ilişkin endişeleri hafifletmek için çok az şey yapılacak" dedi.

Petrol brokeri PVM'den John Evans ise konuyla ilgili bir raporunda, "Çin verileri boğalar için (yükseliş bekleyenler) her zaman umutla beklenirdi. Ancak, Asya'nın lokomotifi için güncel ekonomik zeminde şimdi ayılar (düşüş bekleyenler) daha iştahlı görülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Haftanın ilk işlem gününde petrol fiyatları üzerindeki baskıda ayrıca geçen hafta kapatılan üç Libya sahasından ikisinde üretimin yeniden başlaması da etkili oldu.

Petrol fiyatları ise son olarak Suudi Arabistan'ın gönüllü bir üretim kesintisi kararı aldığını açıklamasının ardından bir süre yükseliş sergilemişti.

Her iki gösterge de böylelikle OPEC+ grubunun üretim kısıtlamaları ve Libya ve Nijerya'daki plansız kesintilerden destek bularak üç haftalık kazanç elde etmişti. Geçen hafta ise petrol fiyatları nisan ayından bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmıştı.

İLGİLİ HABER Çin’de büyüme beklentilerin altında kaldı Çin ekonomisinde büyüme yılın ikinci çeyreğinde hızlansa da, beklentilerin altında bir performans gösterdi.
REKLAMI KAPAT X