IEA/Birol: Petrol fiyatları üç haneye çıkabilir

Okuma Süresi: 1 Dakika
IEA/Birol: Petrol fiyatları üç haneye çıkabilir
Doviz.com
30.10.2023 17:31

IEA Başkanı Fatih Birol, petrol ihracatçısı ülkelerin Orta Doğu'daki jeopolitik krize dahil olması halinde bu durumun piyasaya ciddi etkisi olacağını ve petrol fiyatlarının 3 haneye çıkabileceğini söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, petrol fiyatlarına ilişkin olarak, "Gelişmelerin insani boyutu çok endişe verici. Bununla beraber özellikle petrol ve doğal gaz açısından da durum endişe verici. Dünyaya petrol ihracatının yaklaşık üçte biri bu bölgeden geliyor. Arzla ilgili bir sıkıntı, dünya ekonomisini hemen etkileyecektir. Şu anda petrol piyasasında ciddi gerginlik var ama fiyatlarda büyük bir zıplama olmadı" ifadelerini kullandı.

"Dünya ekonomisi için son derece tehlikeli"

Fatih Birol, petrol fiyatlarındaki son yükselişe ilişkin ise 2023 itibarıyla dünya petrol talebinin arttığını belirterek, "Büyümenin yüzde 80'i de Çin'den geliyor. İkincisi de arz açısından Suudi Arabistan ve Rusya'nın başını çektiği bir grup ülkenin petrol sevkiyatını kısıtlamasından kaynaklanıyor. O bakımdan ciddi bir darlık var. Fiyatlar da 90 dolar civarında. Bu zaten yüksek bir rakam. Petrol ihracatçıları krize direkt dahil olursa fiyatlar 3 haneye çıkabilir, bu da kırılgan olan dünya ekonomisi ve enflasyon açısından son derece tehlikeli bir durum olur" dedi.

İLGİLİ HABER IEA Başkanı Birol: Küresel çapta ülkeler sanayi alanında ciddi bir rekabet içinde Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, küresel çapta sanayi alanında ülkelerin daha avantajlı konuma geçmek için ciddi bir ekonomik rekabet içinde olduğunu belirterek, "Türkiye, hangi alanlarda rekabet avantajı olduğunu saptayıp, bu alanlarda önder hale gelebilir." dedi.
İLGİLİ HABER Motorinde indirim bekleniyor Dolar kuru ve brent petroldeki yükselişin etkisiyle akaryakıt fiyatlarına gelen zamlardan sonra motorin fiyatlarına yarından itibaren indirim gelmesi bekleniyor.
REKLAMI KAPAT X