JPMorgan'dan petrol fiyatlarına ilişkin uyarı: Güncel akaryakıt fiyatları

Okuma Süresi: 2 Dakika
JPMorgan'dan petrol fiyatlarına ilişkin uyarı: Güncel akaryakıt fiyatları
Doviz.com
27.03.2024 11:52

JPMorgan bugün paylaştığı araştırma notunda, Rusya'nın petrol üretiminde kesintiye gitmesini takiben brent petrolün bu yıl 100 doları görebileceği uyarısında bulundu.

JPMorgan'dan brent petrol için yeni bir uyarı geldi. Buna göre JPMorgan analistleri, Rusya'nın üretimde kesinti kararının diğer ülkelerin önlemleriyle dengelenmediği sürece brent petrolün yükselme potansiyeli olduğunu aktardı.

Bu kapsamda JPMorgan analistleri, Moskova'nın hamlelerinin etkisiyle brent petrolün mayıs ayında 90 dolarların ortalarında, eylülde ise 100 dolara yakın olabileceğini tahmin etti.

Petrol fiyatlarını etkileyen gelişmeler

Petroldeki yükseliş beklentilerinin ortasında son günlerde ise brent petrol fiyatlarında düşüş yaşanıyordu. Petrol fiyatlarındaki düşüşte ise dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'nin ticari ham petrol stoklarındaki artış öngörüsünün ülkede talebin zayıf seyrettiği algısını güçlendirmesi etkili oldu.

Amerikan Petrol Enstitüsü (API) de ABD'nin ticari ham petrol stoklarının geçen hafta bir önceki haftaya göre 9 milyon 337 bin varil artacağını öngördü. Piyasa beklentisi stokların 1 milyon 519 bin varil azalacağı yönündeydi.

Ayrıca, mart boyunca yüksek seyreden petrol fiyatlarından faydalanmak isteyen yatırımcıların kar amaçlı satışlara yönelmesi, fiyatları baskılayan bir diğer unsur olarak öne çıktı.

Öte yandan, jeopolitik risklerin tedarik kesintilerine sebep olacağı düşüncesi arz endişelerini artırarak fiyatların düşüşünü sınırladı.

İsrail'in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Gazze Şeridi'nde kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese dönüşecek şekilde ramazan ayında acilen ateşkes sağlanmasını talep eden kararını dikkate almaması da savaşın bir süre daha devam edeceği beklentilerini yükselterek fiyatların hızlı düşüşüne engel oldu.

Rusya’da gerçekleştirilen terör saldırıları sebebiyle ülkenin üretim kesintisine gitme kararı da petrol fiyatlarının düşüşünü kısıtlayıcı etki yaratan bir gelişme olarak öne çıktı.

İLGİLİ MAKALE Brent petrol fiyatlarını etkileyen temel faktörler nelerdir? Brent petrol fiyatlarını etkileyen temel faktörler nelerdir?

Petrol fiyatlarındaki hareketlilikler ise benzin ve motorin fiyatlarına indirim veya zam olarak yansıyor. Ülkemizde de brent petroldeki yükseliş sonrasında akaryakıt fiyatlarındaki hareketlilik artmış ve benzin ve motorin fiyatları 5 gün arayla iki kez zamlanmıştı.

Benzin ve motorin zamlarının ardından ise dolar kurunda yaşanan düşüşün etkisiyle 23 Mart 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde motorinin litre fiyatı 1,01 TL gerilemişti.

Akaryakıt fiyatlarında yeni bir zam ya da indirim haberi bulunmuyorken, motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 41,97 TL’den, Ankara’da 42,80 TL’den, İzmir’de 43 TL’den; benzinin litre fiyatı ise İstanbul’da 43,45 TL’den, Ankara’da 44,22 TL’den, İzmir’de 44,43 TL’den satılıyor.

İLGİLİ HABER Akaryakıtta tek fiyat dönemi yolda Benzin istasyonlarında farklı ürün isimleriyle değişik fiyatlama uygulamasının kaldırılacağı ve artık tek ürün-tek fiyat döneminin başlayacağı bildirildi.
İLGİLİ ANALİZ Akaryakıt fiyatları neden yükseliyor? Akaryakıt fiyatlarında yarından itibaren geçerli olması beklenen zam öncesinde Türkiye’de son zamanlarda yükselişine hız kazandıran fiyatların nasıl belirlendiğini ve bu artışın sebeplerini Avrupa’daki fiyatlar ile kıyaslayarak inceledik.
REKLAMI KAPAT X