Küresel petrol talebindeki artış öngörüsü, brent petrol fiyatlarını destekledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Küresel petrol talebindeki artış öngörüsü, brent petrol fiyatlarını destekledi
Doviz.com
16.02.2023 11:49

Brent petrol fiyatları, OPEC ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2023 yılı için petrol talep tahminlerini artırmasının ardından bugün yükselişe geçti.

Brent petrol, bugün saat 11:45 itibarıyla %0,63 artışla 85,92 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,39 artışla 78,90 seviyesinden işlem görüyor.

OPEC, bu hafta başında yayımladığı Aylık Petrol Piyasası Raporu'nda 2023 petrol talebi tahminlerini günlük 2,3 milyon varile yükseltti. Bu artış, geçen ayki tahmine göre 100.000 varillik bir değişikliğe işaret ederken, bunun 2 milyon varillik kısmının OECD üyesi olmayan ülkelerden geleceği bildirildi.

Bir gün sonra Uluslararası Enerji Ajansı ise bu yıl petrol talebinin geçen yıla göre 2 milyon varil artarak günlük 101,9 milyon varil ile rekor seviyeye ulaşacağını tahmin etti. IEA'nın yukarı yönlü revizyonu da geçen ayki tahminlere kıyasla 100,000 varil olurken; Çin'deki ham petrol talebinin ise günlük 900,000 varil kadar artmasının beklendiği açıklandı.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi ise ham petrol stoklarının 10 Şubat'a kadarki haftada 16,3 milyon varil arttığını tahmin ederek, Amerikan Petrol Enstitüsü'nün bir gün önce yayınlanan tahminini doğruladı.

EIA raporunun açıklanmasının ardından fiyatlarda yaşanan ilk düşüşün ardından, OPEC ve IEA'nın talep tahminlerindeki yükselişin etkisiyle gösterge petrol fiyatları ise yeniden yükselişe geçti.

Analistler ayrıca petrol fiyatlarının son dönemde gerilemesine yol açan ABD'de görülen stok artışlarıyla ilgili de değerlendirmede bulundu.

Again Capital'in ortağı John Kilduff, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, stoklardaki büyük artışların depolardaki gerçek ham petrol birikiminden ziyade bir veri ayarlamasının sonucu olduğunu belirtirken,  "Piyasalar EIA'nın ayarlamalarını değiştirdiğini fark ettiğinde, talep yönlü şüpheler azaldı. Çünkü bu, bir defaya mahsus bir durumdu." dedi.

Ancak, Fed'in faiz artırımlarının doları yükselteceği ve ham petrole olan iştahı azaltacağı yönündeki endişeler, petrol fiyatlarının yükselişi üzerindeki baskının devam etmesine yol açıyor.

REKLAMI KAPAT X