Küresel şeker fiyatlarında Tayland baskısı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Küresel şeker fiyatlarında Tayland baskısı
Doviz.com
09.11.2023 14:55

Tayland Hükümeti'nin aldığı son kararlar şeker ihracatını yavaşlatarak, küresel çapta fiyatlar üzerinde baskı yaratıyor. Uzmanlar ise son 12 yılın en yüksek seviyesine yakın işlem gören şeker fiyatlarının daha fazla baskıyla karşılaşabileceğini belirtiyor.

Brezilya'dan sonra dünyanın en büyük şeker ihracatçısı olan Tayland, geçen hafta şekeri kontrollü bir ürün olarak sınıflandırdı. Bir tonun üzerindeki şeker ihracatları için hükümet onayı şartı getirilen ülkede, bazı tüccarlar söz konusu tedbirin teslimatları yavaşlatabileceğini söyledi.

Öte yandan Taylandlı ihracatçılar, şeker ticaretine yönelik kontrollerin ihracat pazarında güven kaybı yaratabileceği uyarısında da bulundu.

Reuters'in haberine göre Tayland'ın şeker ihracatındaki olası gecikme ve aksamalar ise 12 yılın en yüksek seviyesine yakın işlem gören küresel şeker fiyatları üzerinde daha fazla baskı yaratabilir.

Kuraklıktan olumsuz etkilenen Tayland'ın ise şeker üretiminde düşüş bekleniyor.

Geçen yıl 7,69 milyon ton şeker ihracatı gerçekleştiren Tayland'ın resmi verilerine göre bu yıl ise 8 milyon ton şeker üretimi yapılması bekleniyor.

Söz konusu üretimin 2,5 milyon tonunun yurt içi tüketimde kullanılması, geri kalan 5,5 milyon tonunun ise ihraç edilmesi hedefleniyor.

REKLAMI KAPAT X