Motorin fiyatlarına zam gelmesi bekleniyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Motorin fiyatlarına zam gelmesi bekleniyor
Doviz.com
10.08.2023 08:58

Akaryakıt fiyatlarına geleceği iddia edilen 3 ve 4 TL'lik zamların ardından motorinde gerçekleşmesi beklenen fiyat artış tutarı belli oldu.

Son olarak motorin fiyatlarına geçtiğimiz hafta 1,07 lira zam gelmişti.

Akaryakıt fiyatlarına gelen son zammın ardından İstanbul Avrupa yakasında motorinin ortalama litre fiyatı 36,47 TL’den, benzinin litre fiyatı 36,10 TL’den satılıyordu. (Diğer il, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar ise akaryakıt sekmemizde listeleniyor.)

Dolar kuru ve brent petrolün güçlü seyri sonrasında ise sosyal medyada "Bu hafta benzine 3 TL, motorine ise 4 TL zam gelmesi bekleniyor" şeklindeki paylaşımlar kısa sürede çoğalmıştı.

Ancak ekonomistler bu oranda bir zammın ÖTV artışı olmadan tek seferde gelmeyeceğini belirterek, iddiaları yalanlamıştı.

İLGİLİ HABER "Akaryakıtta korkutan zam" iddiası Brent petrolün 86 dolara yükselerek son 4 ayın zirvesine ulaşması ve dolar kurunun tarihi zirvesine yakın seyri sonrasında akaryakıt fiyatlarında dev artışlar gerçekleşeceği iddia edildi. Peki bu iddialar doğru mu, akaryakıt fiyatlarına ciddi bir zam gelecek mi? İşte detaylar..

Bu iddiaların ardından ise motorin fiyatlarına 11 Ağustos saat 00.01 itibarıyla 1,75 TL'lik zam gelmesinin beklendiği bildirildi.

Buna göre, gerçekleşecek zammın gece saatleri itibarıyla pompa fiyatlarına da yansıması bekleniyor.

Benzin ve LPG grubunda ise herhangi bir fiyat değişikliği beklenmiyor.

2023 yılının başında ise benzin 21,14 TL'den, motorin ise 23,50 TL'den satılıyordu.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

REKLAMI KAPAT X