Motorine indirim geldi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Motorine indirim geldi
Doviz.com
25.07.2024 09:01

Son aylarda dolar kuru ve vergilerle artan motorin fiyatlarında zamların ardından bugün indirim gerçekleşti.

TÜİK'in yılın ilk altı ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasının ardından akaryakıta son olarak temmuz ayının başında ÖTV zammı yapılmıştı.

Benzin, motorin ve otogazda (LPG) maktu ÖTV tutarları altı aylık üretici enflasyonu kadar zamlanmış, böylelikle benzin ve motorinde 2 TL'nin üzerinde vergi zammı gerçekleşmişti.

Bu zamların ardından ise brent petrol ve dolar kurundaki geri çekilmenin etkisiyle motorin fiyatlarında indirim gerçekleşti.

Bu kapsamda motorin grubunda gece yarısından itibaren geçerli olacak şekilde 1,47 TL indirim uygulandı. İndirim, pompa fiyatlarına da yansıtıldı.

Benzin ve LPG fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik olmadı.

Motorine gelen indirimin ardından güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre;

📌 İstanbul'da motorin litre fiyatı 43,54 liradan,

📌 Benzinin litresi ise ortalama 45,1 liradan satılıyor.

İstanbul Avrupa yakasında dağıtım şirketi bazlı akaryakıt fiyatları ise şöyle listeleniyor:

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

İLGİLİ HABER Rusya'nın benzinin ardından motorin ihracatını da yasaklamayı planladığı öne sürüldü Rus gazete Kommersant'ta yer alan habere göre Rusya, benzin ihracatının yasaklanmasının ardından motorin ihracatına da yasak getirmeyi değerlendiriyor.
REKLAMI KAPAT X