Motorine zam geldi: Motorin yeniden benzinin üzerine çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Motorine zam geldi: Motorin yeniden benzinin üzerine çıktı
Doviz.com
13.06.2024 09:09

Motorinin litre fiyatına gece yarısından itibaren geçerli olacak şekilde zam geldi. Zammın ardından motorin fiyatları yeniden benzin fiyatlarının üzerine çıktı.

Kurban Bayramı tatiline sayılı gün kala, motorin fiyatlarında artışa gidildi. Buna göre gece saatlerinden itibaren motorine 1,35 lira zam yapıldı.

Benzin fiyatlarında değişiklik olmazken, bu zam sonrası motorin fiyatları yeniden benzin fiyatlarının üzerine çıktı.

Motorine gelen son zammın ardından İstanbul’da benzin 40,30 TL’den, motorin ise 40,68 TL'den satılıyor.

Ankara'da benzin 41,24 TL’den, motorin ise 41,63 TL'den satılıyor.

İzmir'de de benzin 41,54 TL’den, motorin ise 42,02 TL'den satılıyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

ABD petrol fiyatlarına ilişkin tahminini düşürdü

Geçen ay Brent petrolün ortalama varil fiyatının önceki aya göre 8 dolar düşerek 82 dolara gerilediğine dikkat çekilen ABD Enerji Enformasyon İdaresinin raporunda, bu düşüş sonrası petrol fiyatlarında aşağı yönlü revizyona gidildi.

Bu kapsamda, önceki raporda 87,79 dolar olarak tahmin edilen yıl sonu brent petrol tahmini 84,15 dolara indirildi.

Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün ortalama varil fiyatının ise 79,70 dolar seviyesinde olacağı tahmin edildi. Söz konusu rakam, geçen ay 83,05 dolar olarak belirlenmişti.

EIA, gelecek yıl için ise Brent petrolün varil fiyatını 85,38 dolar, WTI petrolün varil fiyatını ise 80,88 dolar olarak hesapladı.

İLGİLİ HABER ABD petrol fiyatlarına ilişkin tahminini düşürdü ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), bu yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti.
REKLAMI KAPAT X