ABD petrol fiyatlarına ilişkin tahminini düşürdü

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD petrol fiyatlarına ilişkin tahminini düşürdü
Doviz.com
12.06.2024 12:44

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), bu yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti.

EIA'nın "Haziran 2024 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"nda, OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretim kesintilerinin etkisiyle yılın ikinci yarısında Brent petrolün ortalama varil fiyatının gerileyeceği hesaplandı.

Yılın ilk yarısında günlük yaklaşık 300 bin varil düşen küresel petrol stoklarının ise yılın üçüncü çeyreğinden gelecek yılın ilk çeyreğine kadar günlük 600 bin varil azalacağı öngörüldü.

Bu yılın son çeyreğinde de OPEC+ grubunun üretimini artırmaya başlamasının yanı sıra OPEC+ dışı ülkelerde devam eden arz artışıyla küresel arzdaki büyümenin talepteki artışı geçeceği ve gelecek yıl küresel stoklara katkı sağlayacağı tahmin edildi.

Bu yıla ilişkin tahmin düşürüldü

Geçen ay uluslararası referans niteliğindeki Brent petrolün ortalama varil fiyatının önceki aya göre 8 dolar düşerek 82 dolara gerilediğine dikkati çeken rapora göre, bu düşüş petrol fiyatlarında aşağı yönlü revizyona neden oldu.

Bu kapsamda, önceki raporda 87,79 dolar olarak tahmin edilen yıl sonu brent petrol tahmini 84,15 dolara indirildi.

Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün ortalama varil fiyatının ise 79,70 dolar seviyesinde olacağı tahmin edildi. Söz konusu rakam, geçen ay 83,05 dolar olarak belirlenmişti.

EIA, gelecek yıl için ise Brent petrolün varil fiyatını 85,38 dolar, WTI petrolün varil fiyatını ise 80,88 dolar olarak hesapladı.

ABD'nin ham petrol üretimi

Öte yandan, ABD'de günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl yaklaşık 13 milyon 240 bin varil olması bekleniyor. Geçen yıl bu rakam yaklaşık 12 milyon 930 bin varil olarak kayıtlara geçmişti. 2025'te ise üretimin 13 milyon 710 bin varile çıkacağı hesaplanıyor.

Geçen ayki raporda bu rakamlar bu yıl için günlük 13 milyon 200 bin varil, gelecek yıl için ise 13 milyon 730 bin varil olarak tahmin edilmişti.

Küresel petrol arzının ise bu yıl günlük 102 milyon 570 bin varil, gelecek yıl 104 milyon 730 bin varil olacağı öngörülüyor.

Öte yandan, küresel petrol tüketiminin bu yıl günlük 102 milyon 980 bin varil, gelecek yıl 104 milyon 510 bin varil olacağı tahmin ediliyor.

İLGİLİ HABER Motorine zam geliyor Akaryakıta gelen indirimlerin ardından motorin fiyatlarına yarından itibaren geçerli olmak üzere zam gelmesi bekleniyor.
İLGİLİ ANALİZ Akaryakıt fiyatları neden yükseliyor? Akaryakıt fiyatlarında yarından itibaren geçerli olması beklenen zam öncesinde Türkiye’de son zamanlarda yükselişine hız kazandıran fiyatların nasıl belirlendiğini ve bu artışın sebeplerini Avrupa’daki fiyatlar ile kıyaslayarak inceledik.
REKLAMI KAPAT X