Motorine zam geliyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Motorine zam geliyor
Doviz.com
12.06.2024 09:26

Akaryakıta gelen indirimlerin ardından motorin fiyatlarına yarından itibaren geçerli olmak üzere zam gelmesi bekleniyor.

Brent petrol ve döviz kurlarındaki değişim akaryakıt fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

Buna göre petrol ve dolardaki zayıf seyrin ardından son olarak motorinin litre fiyatına 1,18 TL, benzinin litre fiyatına ise 1,23 TL’lik indirim uygulanmıştı.

Ancak, brent petrol fiyatının geçtiğimiz hafta indiği 76 dolardan 82 dolara çıkması sonrasında akaryakıtta zam beklentisi yeniden masaya geldi.

Sektör temsilcileri de yarından itibaren geçerli olacak şekilde motorinde 1,34 TL’lik fiyat artışı beklendiğini bildirdi.

Beklenen zam öncesinde motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 39,29 TL’ye, Ankara’da 40,26 TL’ye, İzmir’de 40,61 TL’ye satılıyor. (İl, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar, akaryakıt sekmemizde listeleniyor.)

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

İLGİLİ HABER Türkiye'nin Rus petrolü ithalatında yeni rekor Türkiye'nin Rusya'dan Ural ham petrolü ithalatı mayısta günde 397 bin varil ile rekor seviyeye çıktı.
İLGİLİ HABER OPEC'in petrol üretimi mayısta günlük 29 bin varil arttı Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) ham petrol üretimi mayısta önceki aya göre günlük 29 bin varil artarak 26 milyon 629 bin varile yükseldi.
REKLAMI KAPAT X