Motorinin ardından gözler benzin zammında: Ne kadar artış olacak?

Okuma Süresi: 1 Dakika
Motorinin ardından gözler benzin zammında: Ne kadar artış olacak?
Doviz.com
20.10.2023 09:24

Motorin fiyatlarına gelen son zammın ardından yarından itibaren geçerli olacak şekilde benzin fiyatlarında artışa gidilmesi bekleniyor.

Jeopolitik gerginliklerin tırmanması sonrası brent petrolde yaşanan yükselişin etkisiyle son olarak motorin fiyatlarına 17 Ekim Salı günü gece saatleri itibarıyla 2,26 TL zam yapılmıştı.

Motorin fiyatına yapılan son zammın ardından İstanbul Avrupa yakasında motorinin ortalama litre fiyatı 39,58 TL’den, benzinin litre fiyatı 33,62 TL’den satılıyordu. (Diğer il, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar ise akaryakıt sekmemizde listeleniyor.)

Bu gelişmelerin ardından brent petrolün 93 dolar seviyesine kadar çıkması ve dolar kurunun 28 lirayı aşması sonrasında benzin fiyatlarına yarından itibaren zam yapılması bekleniyor.

Buna göre 21 Ekim tarihinden itibaren (00:01) benzin fiyatlarında litre başına 1,48 TL’lik zam gerçekleşmesi bekleniyor.

Motorin ve LPG grubunda ise herhangi bir fiyat değişikliği beklenmiyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

REKLAMI KAPAT X