Motorinin ardından gözler benzin zammında

Okuma Süresi: 1 Dakika
Motorinin ardından gözler benzin zammında
Doviz.com
13.09.2023 09:12

Motorin fiyatlarının 40 lira sınırına ulaşmasının ardından perşembe gününden itibaren benzin fiyatlarında da artışa gidilmesi bekleniyor.

Brent petrolün 90 doların üzerine çıkması sonrasında son olarak motorin fiyatlarına 2,05 TL’lik zam yapılmıştı.

Motorin fiyatına gelen son zammın ardından İstanbul Avrupa yakasında motorinin ortalama litre fiyatı 39,98 TL’den, benzinin litre fiyatı 36,84 TL’den satılıyordu. (Diğer il, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar ise akaryakıt sekmemizde listeleniyor.)

Sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre ise dolar kurundaki güçlü seyir ve brent petrolün yüksek seyretmeye devam etmesi sonrasında benzin fiyatlarına perşembe gününden itibaren zam gelmesi bekleniyor.

Buna göre 14 Eylül tarihinden itibaren (00:01) benzin fiyatlarında litre başına 1,61 TL’lik zam uygulanması bekleniyor.

Motorin ve LPG grubunda ise herhangi bir fiyat değişikliği beklenmiyor.

İLGİLİ HABER Motorin ilk kez 40 liraya çıktı Gece saatleri itibarıyla motorine gelen son zam, pompa fiyatlarına da yansıdı. Gerçekleşen zammın ardından motorinin litresi ise ilk kez 40 liraya ulaştı.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

İLGİLİ HABER Brent petrol’de ateşi Rusya yaktı: Kasım 2022’den sonra ilk kez 90 dolar aşıldı Brent petrol, Rusya’nın petrol ihracatı kısıntısını yıl sonuna kadar uzatacağını açıklamasının ardından Kasım 2022’den sonra ilk kez 90 doların üzerine çıktı.
REKLAMI KAPAT X