OPEC, küresel petrol talebi tahminini değiştirmedi

Okuma Süresi: 2 Dakika
OPEC, küresel petrol talebi tahminini değiştirmedi
Doviz.com
17.01.2023 16:59

OPEC, Çin ve OECD ülkelerinden gelen üçüncü çeyrek talep beklentilerindeki düşüşe rağmen küresel petrol talebi büyüme tahminini değiştirmeyerek 2,5 milyon varil/gün seviyesinde sabit bıraktı.

OPEC'e göre, 2022 yılında dünyanın birçok yerinde merkez bankaları tarafından uygulamaya konulan sıkı para politikaları, yıl boyunca petrol piyasasındaki oynaklığın temel sebebi oldu.

2022'nin ilk çeyreğinin sonundan itibaren artan merkez bankası şahinliğinin yanı sıra Çin'deki COVID-19 kısıtlamaları ve Ukrayna'daki savaş da yıl boyunca ham petrol piyasasının büyümesini etkileyen temel katalizörler oldu.

OPEC ayrıca ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını artırmaya başlayan ilk önemli merkez bankalarından biri olduğunu, sermaye maliyetini artırdığını ve petrol sektöründeki yatırım oranını yavaşlattığını ve bunun sonucunda daha güçlü bir dolar aracılığıyla emtia fiyatlarını yükselttiğini söyledi.

OPEC aylık petrol raporunda, "Ayrıca, yüksek faiz oranları yatırımcıların risk iştahını azalttı ve likiditenin azalmasına katkıda bulundu, bu da petrol vadeli işlem piyasalarını etkiledi" denildi.

Yüksek enflasyona rağmen Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) ise faiz oranlarını Fed ve İngiltere Merkez Bankası'ndan (BoE) daha sonra artırmaya başladı.

2022 yılı boyunca, Çin dışındaki çoğu merkez bankası ise aşırı ısınan enflasyon seviyelerini soğutmaya çalışmak için kısa vadeli ekonomik büyümenin bir kısmını feda ederek ve potansiyel olarak durgunluk dönemlerini tetikleyerek politika konusunda aynı hizaya geldi.

Bu önlemlerin etkisi 2023'ün başlarında kendini hissettirmeye devam ederken, ABD ve Euro Bölgesi'nin her ikisinin de 2022'nin sonunda resesyona girmesi ya da ilk çeyrekte negatif büyüme dönemine geçmesi bekleniyor.

OPEC'ten yapılan açıklamada, "Parasal sıkılaştırmanın özellikle gelişmiş ekonomilerde ekonomik büyümeyi ne ölçüde yavaşlatacağı ve bunun sonucunda 2023'te petrol talebini ne ölçüde etkileyeceği henüz belli değil" denildi.

Kartel, Hindistan'daki para politikası sıkılaştırmasının güçlü petrol talebi üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu, çünkü ülkenin indirimli Rus ham petrol fiyatlarından yararlandığını ekledi.

OPEC, yüksek faiz oranları ve çoğu sektörde yavaşlayan talebin etkisine rağmen, bazı kilit ekonomilerin beklenenden daha iyi performans göstermesi nedeniyle 2022 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini hafifçe artırarak %3'e yükseltti.

Örgüt 2023 büyüme tahminini ise değiştirmeyerek %2,5'te bıraktı.

OPEC'ten yapılan açıklamada, "Büyüme ivmesinin 2023'e taşınması beklense de, dünya ekonomisi yüksek enflasyon, büyük merkez bankalarının parasal sıkılaştırması ve birçok bölgedeki yüksek kamu borcu seviyeleri nedeniyle birçok zorluğun üstesinden gelmeye devam edecek. Ayrıca, jeopolitik ve COVID-19 ile ilgili riskler ve belirsizlikler, seçilmiş birkaç ekonomide aşağı yönlü riskleri artırabilir." denildi.

REKLAMI KAPAT X