Petrol fiyatları son bir ayın en düşük seviyesine geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Petrol fiyatları son bir ayın en düşük seviyesine geriledi
Doviz.com
04.10.2023 16:53

Brent petrol, Fed yetkililerinin faiz artışına devam edilebileceği yönündeki açıklamaları sonrası talep endişelerinin artmasıyla son bir ayın en düşük seviyesine gerilerken; yurt içinde ise benzin fiyatlarında beklenen indirimin kesinleştiği bildirildi. 

Brent petrolün varil fiyatı geçtiğimiz hafta 96 dolar seviyesine yaklaştıktan sonra dünü 90,72 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

Brent petrol bugün ise saat 16.30 itibarıyla kapanışa göre yüzde 2,31 azalışla 88,83 dolar oldu. Böylece, brent petrolün varil fiyatı son bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrol fiyatı da yüzde 2,86 gerileyerek 87,23 dolardan alıcı buldu.

Fed yetkililerinden gelen söylemler ise "daha uzun süre daha yüksek faiz ortamı" beklentilerini destekleyerek, petrol fiyatlarının düşüşünde önemli bir katalizör oldu.

Buna göre son olarak Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed’in faiz oranlarını uzun süre yüksek tutması gerektiğini belirterek, faiz indirimlerinin ancak 2024’te başlayabileceğini söylemişti.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester da faiz oranlarının bir süre sabit tutulmaya başlanmasından önce bu yıl içinde bir kez daha artırılabileceğini belirtmişti.

Bu gelişmeler de talep endişelerinin yeniden artmasına yol açarak petrol fiyatlarının son bir ayın en düşük seviyesine gerilemesine destek oldu.

OPEC+ grubunun kararı bekleniyor

Bu gelişmelerin ortasında piyasalar ise OPEC+ ülkelerinin vereceği üretim kararına odaklandı.

İLGİLİ HABER Petrol fiyatları için gözler OPEC+ toplantısında: Yeni kesinti mümkün mü? Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun bakanları yarın bir araya gelecek. Uzmanlar ise yarınki toplantıda üretimde herhangi bir değişiklik yapılmayacağını öngörüyor.

Ancak grubun en büyük üreticileri Rusya ve Suudi Arabistan toplantı öncesi yaptıkları açıklamalarda, mevcut kesintilerde değişiklik yapmayacaklarını duyurdu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, ülkesinin gönüllü petrol üretim kesinti kararını gelecek ay gözden geçireceğini belirtirken; Suudi Arabistan da benzer bir açıklamada bulunarak, temmuzdan bu yana uygulanan günlük 1 milyon varillik gönüllü kesintinin aralık ayının sonuna kadar sürdürülmesi kararına sadık kalacaklarını bildirdi.

İLGİLİ HABER Rusya ve Suudi Arabistan’dan petrolde kesintiye devam kararı Suudi Arabistan gönüllü petrol üretim kesintisini aralık sonuna kadar devam ettireceğini. Rusya ise petrol ihracatı kesintisini sürdüreceğini duyurdu.

Benzin indirimi kesinleşti, indirim tutarı revize edildi 

Öte yandan bugün gece saatleri itibarıyla benzin fiyatlarına gelmesi beklenen 1,81 TL’lik indirim, 2,05 TL olacak şekilde revize edildi. Böylelikle benzinde indirim beklentisi de kesinleşmiş oldu.

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre İstanbul Avrupa yakasında motorinin litre fiyatı 40,12 liradan, benzinin litre fiyatı ise 36,69 liradan satılıyor.

***Diğer il, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar ise akaryakıt sekmemizde listeleniyor.

REKLAMI KAPAT X