Petrol fiyatları için gözler OPEC+ toplantısında: Yeni kesinti mümkün mü?

Okuma Süresi: 1 Dakika
Petrol fiyatları için gözler OPEC+ toplantısında: Yeni kesinti mümkün mü?
Doviz.com
03.10.2023 16:50

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun bakanları yarın bir araya gelecek. Uzmanlar ise yarınki toplantıda üretimde herhangi bir değişiklik yapılmayacağını öngörüyor.

Suudi Arabistan ve Rusya'nın arzı kısması ve dünya yakıt talebinin rekorlara ulaşmasıyla ham petrol fiyatları üç ayda yüzde 20'den fazla yükselmişti.

İLGİLİ HABER Brent petrol’de ateşi Rusya yaktı: Kasım 2022’den sonra ilk kez 90 dolar aşıldı Brent petrol, Rusya’nın petrol ihracatı kısıntısını yıl sonuna kadar uzatacağını açıklamasının ardından Kasım 2022’den sonra ilk kez 90 doların üzerine çıktı.

Bu gelişmelerle başlattığı yükselişini 100 dolar seviyesine yaklaştıran petrol fiyatlarına yönelik uzmanlar ise OPEC+ grubunun çarşamba günü gerçekleştireceği toplantıyı beklemeye başladı. 

OPEC+ grubunun yıl sonuna kadar devam edilmesi planlanan üretim kesintilerinde herhangi bir değişiklik yapmayacağını düşünen uzmanlar, bu durumun küresel arz endişelerini artırarak fiyatların düşüşünü engellediğini söylüyor.

Petrol fiyatlarındaki artış ise kırılgan bir küresel ekonomiye ve tüketicilere zarar verme tehdidinde bulunurken, merkez bankalarının da faiz artırım döngülerini tamamlama planlarını engelliyor.

Rapidan Energy Group Başkanı ve eski bir Beyaz Saray yetkilisi Bob McNally, petrol fiyatlarındaki artışa ilişkin Bloomberg televizyonuna verdiği demeçte, "Petrol piyasası sıkışıyor ve daha fazla daralma olacak. Her şey aslında Suudi Arabistan'ın ne yapacağına bağlı." ifadelerini kullandı.

REKLAMI KAPAT X