Petrol fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Petrol fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı
Doviz.com
12.02.2024 14:48

Petrol fiyatları, geçtiğimiz haftayı yüzde 5 yükselişle tamamlamasının ardından yatırımcıların kâr satışlarına yönelmesiyle yeni haftanın ilk işlem gününde düşüş kaydetti.

Geçen hafta petrol fiyatlarının yaklaşık yüzde 5 yükselmesinin ardından yatırımcıların kâr satışlarına yöneldi. Satışların sonucunda ise petrol fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı.

Buna göre brent petrol yüzde 0,74 düşüşle 81,31 dolardan, Batı Teksas türü (WTI) petrol yüzde 0,57 düşüşle 76,11 dolardan alıcı buldu.

Cuma günü 82,45 dolara kadar yükselen brent petrol, haftayı 82,19 dolardan kapatmıştı.

Fiyatlar neden yükselmişti?

Kızıldeniz'de devam eden gerginliğin küresel petrol arzını sekteye uğratabileceği endişesi, fiyatların yükselişinde etkili olmuştu. Orta Doğu'daki çatışmaların etkisiyle fiyatlar yüzde 5 artış göstermişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, ateşkes ve karşılıklı esir takası teklifi sunan Hamas'ın isteklerini kabul etmeyerek Gazze'nin güneyindeki Refah kentine saldırıya hazırlanması için orduya emir verdiklerini açıklaması da fiyatların yükselişini desteklemişti.

Öte yandan dünyanın en çok petrol tüketen ülkesi ABD'de petrol ve doğal gaz üretiminde artış olabileceği beklentisi petrol fiyatlarının yükselişini kısıtladı. ABD'de petrol ve doğal gaz sondaj kule sayısı aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Ülkede üretim geçen hafta günlük 13,3 milyon varil ile rekor seviyeye ulaştı.

Bu hafta ise Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) petrol piyasasına ilişkin aylık raporu yayımlanacak. Raporda üretime ve talebe dair verilerin fiyatlar üzerinde etkili olması bekleniyor.

İLGİLİ HABER Motorinde dev zam bekleniyor ⛽ Motorin fiyatlarına salı gününden itibaren geçerli olacak şekilde büyük bir zam gelmesi bekleniyor.
REKLAMI KAPAT X