Zamların ardından benzinde indirim bekleniyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Zamların ardından benzinde indirim bekleniyor
Doviz.com
25.09.2023 11:08

Akaryakıt fiyatlarına gelen son zamların ardından çarşamba gününden itibaren geçerli olacak şekilde benzin fiyatlarında indirime gidilmesi bekleniyor.

Brent petrolün 95 doların üzerine çıkması ve dolar kurunun TCMB’nin ağustos ayındaki şahin kararı sonrasında kayıplarını geri alması ile son olarak benzin fiyatlarına 1,65 TL’lik zam yapılmıştı.

Benzin fiyatına gelen son zammın ardından İstanbul Avrupa yakasında motorinin ortalama litre fiyatı 40,04 TL’den, benzinin litre fiyatı 38,55 TL’den satılıyordu. (Diğer il, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar ise akaryakıt sekmemizde listeleniyor.)

Bu gelişmelerin ardından Foreks’in sektör kaynaklarından edindiği bilgiye göre ise benzin fiyatlarına çarşamba gününden itibaren indirim gelmesi bekleniyor.

Buna göre 27 Eylül tarihinden itibaren (00:01) benzin fiyatlarında litre başına 1,15 TL’lik indirim gerçekleşmesi bekleniyor.

Motorin ve LPG grubunda ise herhangi bir fiyat değişikliği beklenmiyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

İLGİLİ HABER Petrolde volatil seyir: Hedge fonlar, petrolde tahminlerini yükseltti Küresel petrol üreticilerinin kesinti kararları ve talep yönlü faktörler ile dalgalı bir seyir izleyen petrol fiyatlarına ilişkin hedge fonları tahminlerini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X