20 yıl aranın ardından "enflasyon muhasebesi" geri geliyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
20 yıl aranın ardından
Doviz.com
25.10.2023 11:45

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre 20 yıl aranın ardından bu yıl sonunda devreye girmesi planlanan enflasyon muhasebesi sonucu oluşan kâr ya da zararlar, 2024 ve sonrasında vergi matrahını etkileyecek.

Bakanlık, bilançolarda bu yıl sonunda devreye girmesi planlanan enflasyon muhasebesi sonucu oluşan kâr ya da zararın 2024 ve sonrasında vergi matrahını etkileyeceğini belirterek, bu dönemde enflasyon düzeltmesinin sektörler ve şirketlerde vergi matrahını artırıcı veya azaltıcı etkisi olabileceğini ifade etti.

Konuyla ilgili Reuters'ın sorularını yanıtlayan Hazine, "Orta vadeli programda öngörülen enflasyon tahminleri dikkate alındığında, enflasyon düzeltmesinin 2024 ila 2026 yıllarında yapılacağı sonucu ortaya çıkmaktadır. 2027 yılından itibaren ise gerekli şartların oluşmayacağı ve düzeltme yapılmayacağı tahmin edilmektedir" dedi.

Enflasyon muhasebesi nedir?

Enflasyon düzeltmesi ya da enflasyon muhasebesi, işletmelerin mali tablolarında enflasyon nedeniyle ortaya çıkan bozulmayı düzeltmeyi amaçlayan bir uygulamadır.

Türkiye'de son iki yılda yüzde 85'in üzerine kadar çıkan yüksek enflasyon sonrasında, yaklaşık 20 yıl aranın ardından enflasyon muhasebesi sene sonundan itibaren tekrar uygulanacak.

İLGİLİ HABER Borsada muhasebe zamanı: Enflasyon muhasebesi hangi şirketleri öne çıkaracak? Gelir kaybı endişelerinin artmasından dolayı ertelenmediği takdirde, 2023 yıl sonu itibarıyla mali tablolar enflasyon muhasebesine göre düzenlenecek. Peki bu durumdan faydalanacak ya da zorlanacak hisse senetleri hangileri olacak? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X