Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, KOP Bölge Kalkınma İdaresi aracılığıyla son 12 yılda bölgenin kalkınmasını destekleyecek projelere tahsis edilen ödenek miktarını ve yürütülen çalışmaların kapsamını değerlendirdi.
Kırsal kalkınmadan su kaynaklarının verimli kullanımına, yeşil dönüşümden turizm altyapısının geliştirilmesine kadar geniş bir alanda 1.942 projeye yaklaşık 15 milyar 300 milyon lira ödenek tahsis edildiğini belirtti. KOP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’nda, bölgedeki sanayi, tarım ve altyapı yatırımlarına ilişkin kapsamlı bilgiler paylaşıldı.
KOP Bölgesi’nde Yatırımlar ve Kalkınma Hamleleri
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, “Cumhuriyet’in ikinci asrına, son 22 yılda önemli kazanımlar elde etmiş bir ülke olarak eriştik” diyerek, Türkiye’nin 1 trilyon 260 milyar dolara ulaşan milli geliriyle ve sanayi öncülüğünde 36 milyar dolardan 262 milyar dolara yükselen ihracatıyla emsal teşkil eden bir ülke konumuna geldiğini ifade etti. “Bu kazanımlar, ülkemiz için alın teriyle, akıl teriyle, vizyoner bakış açısıyla çalışarak, sürekli program ve proje üretip uygulayan sağlam irade ve anlayış sayesinde gerçekleşti. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve liderliğinde, başarı hikayemizin her satırını büyük gayret, azim ve kararlılık ile yazdık, hep birlikte yazmaya devam ediyoruz. Daha büyük, daha güçlü ve müreffeh bir Türkiye hedefine, topyekün bir kalkınma seferberliğiyle yürüyoruz” dedi.
Kacır, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış KOP Bölgesi’ni, son 22 yılda yatırım, istihdam, üretim ve ihracatla buluşturduklarını vurgulayarak, bu dönemde bölgedeki illerde 18 yeni organize sanayi bölgesi kurduklarını ve 104 binden fazla ilave istihdam sağladıklarını dile getirdi. “Yatırım teşvik sistemiyle 893 milyar lira yatırıma sahip, 192 bin vatandaşa iş ve aş kapısı olacak 9 bin 819 yatırımı destekledik. Tüm bu adımlar neticesinde, KOP Bölgesi’ndeki illerin ihracatı 225 milyon dolardan 5 milyar dolara yükseldi” dedi.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin hayata geçirdiği projelerle ilgili olarak, “Bölge Kalkınma İdaremiz eliyle son 12 yılda su kaynaklarının verimli kullanımından kırsal kalkınmaya, yeşil dönüşümden beşeri kapasitenin ve turizm altyapısının geliştirilmesine kadar farklı alanlarda 1.942 projeye yaklaşık 15 milyar 300 milyon lira ödenek tahsis ettik” dedi. Türkiye’deki işlenebilir tarım arazisinin %21,5’ine sahip olan KOP Bölgesi’nin ülkenin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olduğunu ifade ederek, su kaynaklarının yalnızca %7,7’sinin bölgede bulunduğunu ve bu nedenle suyun her damlasının korunarak, toprağın yüksek verimle buluşturulmasının hayati önem taşıdığını belirtti.
KOP Eylem Planı ve Stratejik Hedefler
Bakan Kacır, “Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı ile mevcut durumda sulama yapılan 949 bin dekar alanda su israfına sebep olan eski ve açık kanalları modern sulama tesislerine dönüştürdük. Böylece yılda yaklaşık 264 milyon ton su tasarrufu sağladık ve 405 bin dekar yeni alanı sulu tarıma kazandırdık. Bu yıl, 7 bin 450 dekar alanı daha kapalı sulama sistemine dönüştüreceğiz” diyerek sulama alanındaki hedefleri aktardı.
Bölgede tarımı merkeze alan bir kalkınma anlayışı ile hareket ettiklerini ifade eden Kacır, “Şehrimizde orta-yüksek ve yüksek teknolojili üretim altyapısının geliştirilmesini temel hedef olarak belirledik. Bu kapsamda, Konya’da savunma sanayi ve havacılık sektörlerindeki üretim altyapısını AR-GE, tasarım, yenilik, teknoloji odaklı girişimcilik ve markalaşma faaliyetleriyle geliştireceğiz. Bununla birlikte, Konya’da tarımsal üretimde genç girişimcilik, kooperatifleşme ve araştırma altyapısını destekleyeceğiz” şeklinde konuştu.
Bakan Kacır, “Aksaray ve Karaman’ı rekabet nüvesi iller kategorisinde konumlandırdık” diyerek bu iller için önceliklerinin ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve katma değerin artırılması olacağını vurguladı. “Aksaray’da otomotiv yan sanayisinde teknoloji kullanımını artırmak için özel sektör ile üniversiteler arasındaki iş birliğini güçlendireceğiz. Karaman’da ise mermer işleme ve katma değerli gıda ürünleri imalatı yatırımlarına odaklanacağız” dedi.
KOP Bölgesi’ne yönelik hazırlanan 2028 Eylem Planı’na da değinen Kacır, “Su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına katkı sağlayacak ve kırsal kalkınmayı hızlandıracak planımızın hazırlık sürecinde öncelikli 4 dönüşüm programı oluşturduk. Su Kaynaklarının Etkin Yönetimi Programı doğrultusunda 39 milyar lira bütçe ile bölgedeki sulanan alanı 1 milyon 676 bin hektara çıkarmayı, rehabilite edilen alanı 883 bin hektara çıkartmayı ve yer altı su seviyesi düşüşünü durdurmayı hedefliyoruz” dedi. Tarımda Verimlilik Artışı Programı’nda ise 6 milyar liralık bütçeyle arazi toplulaştırmasını 1 milyon 647 bin hektara çıkarmayı, bölgenin bitkisel üretim değerinin ülke içindeki payını %15,5’e yükseltmeyi ve küçükbaş hayvan sayısını 7 milyon 500 bine çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
Kırsalda Dengeli Kalkınma Programı kapsamında 11,5 milyar lira bütçe ile kırsalda entegre kalkınma projeleri uygulayacaklarını belirten Kacır, “Program kapsamında devreye alacağımız projelerle özellikle çalışma çağındaki kırsal nüfusu yerinde tutmayı hedefliyoruz. KOP Eylem Planı kapsamında, 5 yıllık dönemde 166 projeye 350 milyar lira kaynak aktarmayı öngörüyoruz” dedi.