5 aylık enflasyon farkı belli oldu: Memur ve emeklinin zam hesabında son tablo

Okuma Süresi: 2 Dakika
5 aylık enflasyon farkı belli oldu: Memur ve emeklinin zam hesabında son tablo
Doviz.com
04.12.2023 10:35

Kasım ayı enflasyon oranlarının belli olmasıyla birlikte memur ve emeklilerin maaş zammı da netleşmeye başladı. İşte detaylar..

Memur ve memur emeklilerinin, toplu sözleşmede aldıkları zam oranının 6 aylık enflasyon oranından düşük olması durumunda, aradaki fark kadar enflasyon farkı ödeniyor.

Enflasyon farkı, memur ve emekli maaşlarına iki kez olmak üzere, ocak ve temmuz aylarında ödeniyor. Geçtiğimiz beş ayda açıklanan enflasyon oranlarının ardından da enflasyon farkı netleşmeye başladı.

Enflasyon farkı ne kadar oldu?

2023 yılı Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım ayı enflasyon farkı yüzde 33,65 olarak gerçekleşti.

Aralık ayı enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından zam olarak verilecek enflasyon farkı belli olacak.

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının toplamı olacak. 2023 yılı toplu sözleşmesinde memur ve emeklilere verilen zam oranı, yüzde 10+6 olarak belirlenmişti.

Temmuz ayında yüzde 6'lık sözleşme zammı alan memur ve emekliler bu oranı aşan miktarda enflasyon farkına hak kazanacak.

Kasım sonu itibarıyla bu rakam yüzde 26'yı aşmış durumda. Ancak net rakam aralık ayına ilişkin enflasyon verisiyle belli olacak.

Memur ve memur emeklileri ayrıca ocak ayında yüzde 15 toplu sözleşme zammı alacak.

SSK ve Bağ-kur emeklileri ne kadar zam alacak?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için durum farklı. Bu kapsamdaki emekliler 6 ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar zamma hak kazanıyor. Yılın ikinci yarısında beş aylık veri açıklandığı için şimdiden yüzde 33,65'lik zam imkanı doğdu. Yılın son ayına ilişkin verilerin açıklanmasıyla zam oranı netleşecek.

Refah payı da eklenebilir

3 Ocak 2024'te açıklanaacak enflasyon oranıyla zam oranları netleşecek.

Hükümetin bu oranların üzerine refah payı ekleme ihtimali de bulunuyor.

Enflasyon oranı kasım sonu itibarıyla yüzde 61,98 oldu. Merkez Bankası ise yılın geri kalanında enflasyonun yüksek kalabileceği beklentisiyle son olarak 2023 yılı enflasyon tahminini yüzde 65 seviyesine çıkarmıştı.

Kaynak: TCMB

İLGİLİ HABER Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayına yönelik resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.
REKLAMI KAPAT X