
Avrupa Birliği (AB), ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği ek gümrük vergilerine karşı iki aşamalı misilleme hazırlığında olduğunu duyurdu.
AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, ABD’nin yeni tarifelerinin haksız bulunduğu ve transatlantik ticaret ilişkilerine zarar vereceği belirtilerek, “Hızlı ve orantılı önlemler” alınacağı ifade edildi.
Açıklamada, ABD’nin gümrük vergileri kararının işletmelere ve tüketicilere zarar vereceği, ticaret akışını aksatacağı ve fiyatları yukarı çekeceği vurgulandı.
AB’den iki aşamalı misilleme planı
Öte yandan AB Komisyonu, tarifelere karşı iki aşamalı bir yanıt vereceğini duyurdu.
İlk aşama kapsamında, daha önce hazırlanarak askıya alınan ticari önlemler devreye alınacak. Bu doğrultuda, toplam 8 milyar euro değerindeki ABD menşeli çeşitli ürünlere ek gümrük vergileri uygulanacak ve söz konusu tedbirler 1 Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek.
İkinci aşamada ise ABD’nin toplam 18 milyar eurodan fazla AB ihracatını etkileyen tarifelerine karşı yeni önlemler alınacak. Bu kapsamda, ABD menşeli ürünlere yönelik ek vergiler 13 Nisan 2025’ten itibaren uygulanmaya başlanacak.
ABD’nin çelik ve alüminyum tarifeleri devreye girdi
ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı karar doğrultusunda ise çelik ve alüminyum ithalatına getirilen yüzde 25’lik ek gümrük vergileri bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.
Washington yönetimi, yeni tarifelerin ABD’nin yerli çelik ve alüminyum üreticilerini destekleyeceğini savunurken, Avrupa tarafı ise bu adımı “haksız ve tek taraflı bir ticari saldırı” olarak değerlendirdi.
