AB Komisyonu en az 10 üye ülkede bu yıl resesyon bekliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
AB Komisyonu en az 10 üye ülkede bu yıl resesyon bekliyor
Doviz.com
16.11.2023 16:24

Avrupa Komisyonu, 2023 ve 2024 büyüme tahminlerini bir kez daha aşağı yönlü revize etti. Böylelikle en az 10 AB ülkesinde 2023 sonunda resesyona beklendiği görüldü.

AB Komisyonu, büyüme beklentilerini hem bu yıl hem de 2024 yılı için yeniden aşağı yönlü revize etti. Komisyon, Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği için sonbaharda açıkladığı tahminlerini yüzde 0,2 aşağı çekerek, Euro Bölgesi’nin yüzde 0,6 oranında büyümesini beklediklerini açıkladı. Komisyon, mayıs ayında, bu rakamı neredeyse iki katına yakın tahmin etmişti.

AB Komisyonu’nun AB ülkeleri için gelecek yıl büyüme tahmini ise yüzde 1,3, Euro Bölgesi için de yüzde 1,2 olarak, 2025 büyüme tahminini ise yeniden yüzde 1,6’ya yükseltti.

Komisyona göre Almanya ile birlikte en az 10 AB ülkesinin de 2023 yılı sonunda resesyona girmesi bekleniyor. Bu yıl İsveç, Avusturya, İrlanda, Lüksemburg, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve üç Baltık ülkesi için resesyon bekleniyor.

Enerji yoğun endüstriyel ekonomilerin de toparlanmasının daha uzun süreceği düşünülüyor. Hırvatistan, Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi hizmet odaklı ekonomilerin ise büyümesinin canlı kalması bekleniyor.

Le Figaro’ya Komisyonun rakamlarını değerlendiren Oxford Economics'ten Daniel Kral, "Almanya ekonomisinin önündeki ana engellerden biri olan endüstriyel yavaşlamanın sonunu göremiyoruz. Global Sovereign Advisory firması tarafından bir çalışma yapıldı. Bu bağlamda, Alman yetkililerin sektöre şimdiye kadar yaptığı büyük miktardaki bütçe desteği, rekabet gücünün korunmasında önemli bir faktör olmaya devam ediyor" dedi.

İLGİLİ MAKALE Resesyon Nedir? Ekonomik Durgunluk Ne Demek? Resesyon Nedir? Ekonomik Durgunluk Ne Demek?

Enflasyon beklentileri daha iyimser

Avrupa Komisyonu’nun tahminlerine göre ekonomiye dair iyi haber enflasyon rakamlarından geliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek için uyguladığı faiz politikası sayesinde, bu yıl Euro Bölgesi enflasyon ortalamasının 5,6’dan 3,2’ye gerilemesi bekleniyor. Önümüzdeki yıl ise yüzde 2,2 oranında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Ancak bu rakamlar, son iki yılın en düşük seviyesinde olmasına rağmen tüketici fiyatlarındaki artış, sorunlu olmaya devam ediyor.

Komisyona göre, Euro bölgesindeki işsizlik oranı 2023’te yüzde 6,6 oranında gerçekleşecek, önümüzdeki yıl bu rakam değişmeyecek.

REKLAMI KAPAT X