AB Merkez Bankası, Yönetim Konseyi’nin 7-8 Mart tarihlerinde yaptığı para politikası toplantısının tutanaklarını Perşembe günü yayımladı. Tutanaklar, Konsey üyelerinin, Euro Bölgesinde ekonomik büyümenin devam ettiği, para politkalarının toplam talebi desteklediği ve büyümeye risk oluşturacak faktörlerin dengelendiği, döviz piyasalarının ve korumacılığın aşağı yönde risk teşkil ettiği düşüncesinde olduklarını ortaya koydu .
Tutanaklarda, ihracata dayalı ekonomilerin ticaret ilişkilerindeki gerilimden çok etkilendikleri vurgulanırken, global ekonomik aktivitenin artmasına rağmen fiyat artışlarının hafif düzeyde kaldığı ve Ocak toplantısından sonra gelen verilerin ekonomik büyümenin ilk çeyrekte de devam ettiğini gösterdiği ve AB Merkez Bankası’nın GSYİH tahmininin 2017 için %2,5, 2018 için %2,4 ve 2019 için %1,9, 2020 için ise %1,7’ye yukarı yönde revize edildiği ifade ediliyor.
Euro Bölgesinin, ekonomik büyümesinin , global ekonomik büyüme, AB Merkez Bankasının para politikası, iyileşen istihdam piyasaları tarafından desteklendiği düşünülürken, reel büyümenin destekleyici faktörler ortadan kalktıkça yavaşlaması bekleniyor.
AB Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyeleri, istihdam piyasasının sıkılaşması ve kapasite kullanımının artmasının enflasyonun yavaş ancak sabit bir ivmeyle yukarı yönde hareketlendirdiği, yıllık enflasyon oranının yıl sonuna kadar %1,5 civarında seyredeceği ve orta vadede ise kademeli olarak artacağı görüşündeler.
.
Euronu değerlenmesinin makroekonomik veriledeki iyileşmeden çok para politikası ile ilgili şokların tetiklediği, enflasyon üzerindeki şu ana kadar sınırlı bir etkisi olduğu, ancak ilerde negatif bir etkiye sebep olabileceği belirtiliyor.
Tutanaklara göre para politikasının Yönetim Konseyi’nin hedeflenen enflasyon düzeyine ulaşılması konusunda yaptığı sürekli değerlendirmelerine göre yönlendirilmeye devam edeceği ve Konsey’in sürdürülebilirlik kriterinin sağlanması durumunda net varlık satın alma programının sona erdirileceği konusunda üyelerin mutabık kaldığı anlaşılıyor.
Toplantı tutanaklarında, Yönetim Konseyi’nin faiz oranlarının , varlık alımı programının sona ermesinden sonra da uzun bir süre mevcut seviyesinde kalmasını beklediğini, aylık 30 milyar euro tutarındaki valık alımı programının Eylül 2018’in sonuna kadar, veya gerekirse daha ileri bir tarihe kadar uzatılacağını teyit ettiği belirtiliyor.