AB ülkelerinin Rusya'nın komşularına ihracatında dikkat çeken artış

Okuma Süresi: 2 Dakika
AB ülkelerinin Rusya'nın komşularına ihracatında dikkat çeken artış
Doviz.com
12.12.2023 15:13

Batı'nın Moskova'ya yönelik yaptırımları devam ederken, başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği'nden (AB) Rusya'ya sınırı olan ülkelere yapılan ihracatın artışı dikkatleri üzerine çekiyor.

AB, savaş nedeniyle şimdiye kadar Rusya'ya yönelik 11 yaptırım paketi hayata geçirdi. Bu kapsamda Rusya'ya yönelik, ticaret, finans, petrol ve kömür de dahil enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler ile altını da içeren geniş yelpazeye yayılmış kısıtlamalar uygulanıyor.

AB, Rusya'ya elmas ticaret yasağı ve petrol tavan fiyatı uygulamasının sıkılaştırılmasını içeren 12. yaptırım paketini de hazırlıyor.

Üçüncü ülkeler üzerinden ihracat yapılıyor

Söz konusu yaptırımlara karşın istatistiklere yansıyan rakamlar, başta Alman malları olmak üzere AB mallarının üçüncü ülkeler üzerinden Rusya'da hizmet sunmaya devam ettiğini gösteriyor.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, Rusya-Ukrayna savaşından sonra Almanya'nın, Orta Asya ve Kafkasya'ya yönelik ihracatının azalmaya başladığına dair bir işaret görünmüyor.

Almanya'nın Kırgızistan'a ihracatı, ocak-ekimde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 180,1 artarak 590 milyon 872 bin Euro'ya yükseldi.

Almanya'dan Kazakistan'a ihracat yüzde 32 artışla 2 milyar 770 milyon 129 bin Euro'ya, Ermenistan'a ihracat da yüzde 19,3 yükselişle 423 milyon 851 bin Euro'ya çıktı.

Almanya'nın Rusya'ya yaptığı ihracat, yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,1 azalarak 7 milyar 613 milyon 441 bin Euro'ya geriledi.

Almanya'nın Rusya'ya dış satımının keskin şekilde düşmesine karşılık Rusya'ya komşu ülkelere ihracatının büyük artış kaydetmesinin, Moskova'nın Ukrayna'daki savaş nedeniyle uygulanan yaptırımları aşmasına yardımcı olduğu yönündeki endişeleri körüklüyor. Ticaretteki bu yükseliş, yaptırım uygulanan malların Rusya'ya ulaştığına yönelik endişeleri artırıyor.

REKLAMI KAPAT X