ABD’de Enflasyon FED’in Belirlediği Hedefe Yükseldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD’de Enflasyon FED’in Belirlediği Hedefe Yükseldi
Doviz.com
02.05.2018 09:49

ABD Ticaret Bakanlığı Mart 2018 Bireysel Gelir ve Giderler raporunu Pazartesi günü yayımladı.

Ekonomik Analiz Bürosu’nun hazırladığı rapora göre,  Bireysel Gelirler Mart ayında, %0,4 olan beklentinin gerisinde kalarak, bir önceki aya göre %0,3 veya 47,8 milyar dolar artarken,   Reel Bireysel Tüketim Harcamaları ise %0,4 artış kaydederek %0,5 olan beklentinin gerisinde kaldı. 

 

Harcanabilir Bireysel Gelirler, Mart ayında bi önceki aya göre  % %0,3 veya 39,8 milyar dolar,  Bireysel Tüketim Harcamaları (PCE) %0,4 veya 61,7 artış gösterirken,  Harcanabilir Reel Gelir %0,2  arttı. 

 

Şubat ayında %0,2 artış gösteren Bireysel Tüketim Harcamaları fiyat endeksi Mart ayında bir önceki aya göre %0,1’in altında artarak beklentinin gerisinde kalırken,  yıllık bazda ise bir önceki yılın aynı ayına göre beklentiye paralel olarak %2,0 arttı.  Bu verilere göre enflasyon Mart ayında Fed’in %2,0’lik  hedefine ulaştı. 

 

Gıda ve enerji hariç Çekirdek Bireysel Tüketim Harcamaları fiyat endeksi ise beklentilere uygun olarak  Mart ayında bir önceki aya göre değişmeden  %0,2 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre ise  %1,9 arttı. 

 

Fed yetkilileri, Mart ayındaki FOMC toplantısında çekirdek enflasyonun 4.çeyrekte %1,9 olacağını tahmin etmişlerdi.  Çekirdek enflasyonun Mart ayında Fed’in %1,9 olan medyan tahmininin üzerine çıkması,   piyasalarda Fed’in   artan enflasyonist baskılar nedeniyle faizleri 2018’de 3 kezden  fazla artırmasını gerektirebileceği görüşü ağırlık kazanmaya başladı. 

 

Sıkılaşan istihdam piyasasası ve artan enflasyonist baskılar ABD ekonomisinin aşırı ısınmaya başladığına işaret ederken.    Fed’in 1-2 Mayıs tarihlerinde yapacağı FOMC toplantısında alacağı kararı piyasalarda merakla bekleniyor. 

REKLAMI KAPAT X