ABD’de İmalat Dışı Sektörlerde Büyüme Yavaşladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD’de İmalat Dışı Sektörlerde Büyüme Yavaşladı
Doviz.com
04.05.2018 14:51

ISM (Tedarik Yönetimi Enstitüsü), Nisan 2018 İmalat Dışı Sektörel Endeksler raporunu Perşembe günü yayımladı  ISM’nin raporuna göre  Finans, sağlık, inşaat gibi çok geniş bir yelpazede ABD ekonomik sektörlerini kapsayan ISM imalat dışı endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre 2 puan azalışla 58.8’den 56.8’e gerileyerek 58,1 olan beklentinin geriside kaldı.

 

Endeks Ocak ayında son 10 yılın en yüksek seviyesi olan 59,9’a yükseldikten sonra 3 ay üst üste geriledi.  İşletme faaliyet endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre 1,5 puan azalarak  %60,6’dan %59,1’e gerilemekle birlikte 105 aydır devam eden yükselişini sürdürdü.  Yeni Siparişler endeksi bir önceki aya göre 0,5 puan artılşla %59,5’tan %60’a yükselirken, İstihdam Endeksi 3 puan azalarak  %56,6’dan %53,6’ya  geriledi.

 

Fiyat Endeksi ise 0,3 puan artışla %61,5’ten %61,8’e yükselirken,  26 aydır süren artışını Nisan ayında da devam ettirdi.  Raporda , büyüme hızlarının önceki aylara göre yavaşlamasına rağmen 18 sektörün tümünün büyümeye devam ettiği, yavaşlamanın İstihdam ve Tedarik Teslimatı Endekslerindeki yavaşlamadan kaynaklandığı belirtiliyor. 

 

Katılımıcların iş koşulları ve ekonominin genel gidişatına ilişkin  iyimserlikleri devam ederken ticaret savaşlarına ilişkin endişelerin endeksi olumsuz etiklediği, gümrük vergileri ve bunların maliyetlere olan etkisine dair belirsizlik konusuda endişeli oldukarını dile getirdikleri belirtilen raporda,  ISM İmalat Dışı İşletme Anketi Komitesi Başkanı Anthony Nieves,  “Fiyatların yükseldiğini, özellikle benzinde  enflasyon artışına dair işaretler görmeye başladıklarını,” ifade etti.  

 

Endeksin %50'nin üzerindeki değerleri  sektörde büyümeye işaret ederken,  %50’nin altındaki değerler küçülmeye işaret ediyor.   

REKLAMI KAPAT X