ABD’de İthalat Fiyatları Beklentiden Fazla Arttı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD’de İthalat Fiyatları Beklentiden Fazla Arttı
Doviz.com
16.03.2018 10:00

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından Perşembe günü yayımlanan Şubat 2018 İthalat ve İhracat Endeksleri raporuna göre ABD’nin ithal ettiği malların fiyatları sermaye malları başta olmak üzere Şubat ayında beklenenden fazla yükseldi. Doların temel para birimleri karşısında değer kaybının bu artışda katkısı bulunuyor.

 

İthalat Fiyatları

Rapora göre ithalat fiyat endeksi, Şubat  ayında bir önceki aya göre %0,4 artış göstererek, %0,3 olan beklentiyi aştı.   Bir önceki ayın endeks verisi  ise %1,0’den %0,8’e aşağı yönde revize edildi.  Yıllık bazda ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,5 artan endeks, Şubat ayında  ayında %3,4 artış gösterdi.  

 

Sermaye Malları

İthal edilen sermaye mallarının fiyatı geçen ay %0,6 artışla son 10 yılın büyük yükselişini kaydetti. Ocak ayında ise semaye mallarının fiyatında değişiklik olmadı. 

 

Otomobil Harici İthalat Fiyatları

Bir önceki ay %0,1 artış gösteren otomobil dışı ithal tüketim mallarının fiyatı Şubat 2018’de %0.5 artış göstererek son 4 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

 

Petrol Harici İthalat Fiyatları

Ocak ayında %3,0 artan petrol fiyatları ise Şubat ayında %0,5 geriledi.   Petrol fiyatları hariç ithalat fiyat endeksi bir önceki ayda olduğu gibi %0,5 arttı. 

 

Çin’den Yapılan İthalat

Çin’den ithal edilen ürünler % 0.2 artış gösterirken, bunların ithalat fiyat endeksi de bir önceki yıla göre %0.3 arttı. 

 

İhracat Fiyat Endeksi

Rapora göre ihracat fiyat endeksi ise Şubat ayında  bir önceki aya göre %0,2 artış göstererek %0,3 olan beklentinin gerisinde kaldı. Ocak ayında endeks bir önceki aya göre %0,8 artış gösterdi.   Yıllık bazda ise ihracat fiyatları  Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3.3 artarken, endeks Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre  %3,4 artış gösterdi.

 

Bu hafta içinde açıklanan TÜFE ve ÜFE verilerindeki artış bir süredir yükselmekte olan ithalat fiyatlarındaki artışı yansıttığını, güçlü istihdam piyasası ve zayıf doların da desteği ile Fed’in bu yıl faizleri 4 kez artırabileceğini söyleyen ekonomistlerin sayısı artmaya başladı.

REKLAMI KAPAT X