ABD fiyatları düşürmek için Avrupa'da yumurta avına başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD fiyatları düşürmek için Avrupa'da yumurta avına başladı
Doviz.com
28.03.2025 10:45

ABD hükümeti, ülkede market raflarındaki yumurta fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasına neden olan kıtlığı hafifletmek amacıyla Avrupa ve diğer bölgelerde ihracat arayışına girerek küresel ölçekte bir yumurta temin süreci başlattı.

ABD Tarım Bakanlığı, kuş gribi salgını sebebiyle oluşan arz sıkıntısını gidermek üzere Almanya, İtalya, Polonya ve İsveç gibi Avrupa ülkeleriyle temasa geçti.

Avrupalı endüstri temsilcilerine göre ABD'nin bu taleplerine karşılık verme isteği bulunsa da uygulamada birçok zorluk öne çıkıyor. Avrupa Birliği ülkeleri de benzer kuş gribi salgınlarıyla mücadele ediyor ve yaklaşan Paskalya dönemi nedeniyle iç piyasada artan taleple birlikte arz fazlası oluşmuyor.

İki kıta arasındaki regülasyon farkı

Yine de en büyük engelin, iki kıta arasındaki gıda güvenliği düzenlemelerindeki farklılıklar olduğu belirtiliyor. ABD, salmonella riskini önlemek amacıyla taze yumurtaların müşterilere ulaşmadan önce sterilize edilmesini ve soğutulmasını zorunlu kılarken, Avrupa Birliği düzenlemeleri, A sınıfı yumurtaların yıkanmadan ve belirli süreler boyunca soğutulmadan satılmasını öngörüyor.

Alman Yumurta Birliği Başkanı Hans-Peter Goldnick ise konuya ilişkin paylaşımında, "Bunlar daha farklı olamayacak iki sistem" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa’da bazı bölgelerde tüketicilerin üzerinde tüy ve tavuk dışkısı kalıntısı bulunan yumurtaları satın alması hâlâ olağan karşılanıyor. Bu farklılıklar ise ABD’nin ithalat planının lojistikten gıda standartlarına kadar birçok noktada yeniden yapılandırılmasını zorunlu kılıyor.

İLGİLİ HABER Sofralık yumurta ihracatında fon kesintisi kararı Resmi Gazete'de Türkiye'nin ABD'ye yumurta ihracatına başlamasının ardından sofralık yumurta ihracatına yönelik fon kesintisi kararı alındı.
REKLAMI KAPAT X