ABD Tüketici Hissiyatı Endeksi Kasım Ayında %2.2 Geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD Tüketici Hissiyatı Endeksi Kasım Ayında %2.2 Geriledi
Doviz.com
23.11.2017 14:43

Kasım ayı Tüketici Hissiyatı endeksi 97.8’den 98.5’e revize edildi. Michigan Üniversitesi Tüketici Araştırmaları web sayfasında Çarşamba günü yayımlanan araştırma raporu sonuçlarına göre Kasım ayı tüketici hissiyatı endeksi 97.8’den 98.5’e revize edildi. Revizyondan sonra Kasım ayı tüketici hissiyatı endeksi aylık bazda bir önceki aya göre %2.2 gerilerken 98.0 olan beklentiyi aştı. Bir önceki ay tüketici hissiyatı endeksi 100.7 ile  Ocak 2004 tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü. Yıllık bazda ise endeks bir önceki yıla göre %5 artış kaydetti.   

Mevcut Ekonomik Durum endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre aylık bazda %2.6 gerileyerek 113.5 oldu. Yıllık bazda ise bir önceki yıla göre %5.8 artış gösterdi.

Tüketici Beklentileri endeksi ise Kasım ayında bir önceki aya göre %1.8 gerileyerek  88.9 oldu. Yıllık bazda ise %4.3 artış kaydetti.

Michigan Üniversitesi Tüketici Araştırmaları Baş Ekonomisti Richard Curtin verilerle ilgili yorumunda bir önceki ay 100.7 ile son 13 yılın en yüksek seviyesini gören tüketici hissiyatı endeksinin revizyondan sonra Kasım ayında bir önceki aya göre %2.2 gerilediğini ancak yıllık bazda %5.0 artış gösterdiğini, asıl değişimin tüketicinin gelir, iş ve enflasyon ile ilgili beklentilerinin netleşmesi olduğunu ifade ederek “mevcut ekonomik büyüme trendinin çok yakında 1800’ lü yıllardan bugüne kadar gerçekleşen ikinci en uzun süren trend olması, Fed yönetiminin el değiştirmesi, ve vergi reformu gibi yeni ve önemli gelişmeler nedeniyle verileri yorumlarken tedbiri elden bırakmamak gerektiğini” vurguluyor.  Curtis yorumunda maliye ve para politikalarında yapılan değişikliklerin tüketici beklentilerine henüz yansımamış olmasını ilginç bulduğunu belirtiyor ve araştırma sonuçlarının 2018 yılında gerçek tüketim harcamalarının %2.7 artacağı sinyali verdiğinin altını çiziyor.

Çarşamba günü yayımlanan araştırma sonuçların göre Kasım ayında hane halkının gelecek 5-10 yıl için yıllık enflasyon beklentisi üç ay öncesine göre %0.01 gerileyerek  %2.4 oldu. Ancak önümüzdeki yıl için yıllık enflasyon bekletisi ise bir önceki aya göre %0.01 artarak %2.5 oldu. 

Fed, %2 olarak belirlediği yıllık enflasyon hedefi için ABD Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksini baz alıyor.   

REKLAMI KAPAT X