ABD ve Çin Heyetleri Perde Arkasında Görüşmelere Başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD ve Çin Heyetleri Perde Arkasında Görüşmelere Başladı
Doviz.com
26.03.2018 18:00

ABD’nin Çin Mallarına gümrük vergisi uygulama kararının ardından iki ülke arasındaki ticaret açığının  dengelenmesine yönelik görüşme trafiği hızlandı.    

 

Wall Street Journal’ın haberine göre taraflara yakın kaynaklar, ABD ve Çin heyetlerin, ABD Hazine Bakanı  Mnuchin ve Ticaret Temsilcisi Lighthizer  ile Çin’in ekonomiden sorumlu başkan yardımcısı Liu başkanlığında, ABD mallarının ve hizmet  şirketlerinin  finansal hizmetlerden imalata  kadar bir çok sektörde Çin pazarlarına girmesini kolaylaştırılmasının  ele alındığını bildiriyor. 

 

ABD Hazine Bakanı Mnuchin ve Ticaret Temsilcisi Lighthizer geçen hafta Trump yönetiminin, Çin’den ABD otomobillerine uyguladığı gümrük vergilerini düşürmesini, ABD’den daha fazla yarı iletken satın almasını ve ABD şirketlerinin Çin’in finans sektörüne girmesinin kolaylaştılmasını içeren taleplerini Çin’in ekonomiden sorumlu Başkan yardımcısına bir mektupla iletti.  

 

Habere göre konuya yakın kaynaklar, Mnuchin’in görüşmeleri devam ettirmek için Çin’e gitmeyi düşündüğünü,   kısa süre önce Çin devlet başkanı Xi Jinping’in başkan yardımcılığına getirilen baş ekonomik danışmanı Liu’yu hafta sonunda telefonla arayarak göreve atanmasını tebrik ettiğini ve Liu’ya 2 ülke arasındaki ticaret açığı konusunu gündeme getirerek dialoğun ortak yol bulununcaya kadar devam etmesini istediğini söylediğini bildirdi. 

 

ABD ve Çin arasında bir süredir devam eden gerginlik nedeniyle piyasalarda hissedilen endişe ve satış baskısının,  tarafların  görüşmelere başlamasıyla rahatlayacağı düşünülüyor. 

 

Pazar günü Fox News’e yaptığı açıklamada “Çin’in pazarlarını açmasının ABD şirketleri için büyük bir fırsat olacağını, “ söyleyen Mnuchin, “anlaşmaya varma konusunda temkinli olarak umutlu  olduğunu, ancak anlaşmaya varılmazsa gümrük vergilerinin devam edeceğini,” dile getirdi. 

 

Mnuchin ayrıca, tarafların anlaşmaya varması  halinde, Çin’in pazarlarını ABD mallarına daha fazla açacağını, gümrük vergilerini düşüreceğini ve ABD şirketlerine,  Çin’li ortaklarına teknoloji transferi yapmaları konusunda baskı uygulamayı bırakacağını açıkladı. 

REKLAMI KAPAT X