Akaryakıtta baş döndüren günler: Motorine yeniden zam geliyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Akaryakıtta baş döndüren günler: Motorine yeniden zam geliyor
Doviz.com
19.08.2023 10:43

Akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanma baş döndürmeye devam ediyor. Buna göre, son olarak indirim gelen motorin fiyatlarına salı gününden itibaren zam gelmesi bekleniyor.

Son olarak motorin fiyatlarına 18 Ağustos Cuma günü gece saatleri itibarıyla 1,52 TL'lik indirim yapılmıştı. Motorine yapılan bu indirim pompa fiyatlarına da yansıtılmıştı.

Motorine gelen son indirimin ardından İstanbul Avrupa yakasında motorinin ortalama litre fiyatı 36,83 TL’den, benzinin litre fiyatı 37,71 TL’den satılıyordu. (Diğer il, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar ise akaryakıt sekmemizde listeleniyor.)

Dolar kuru ve brent petrolün güçlü seyrini koruması sonrasında ise motorin fiyatlarına yeniden zam gelmesi bekleniyor.

Buna göre, motorin fiyatlarında 22 Ağustos 2023 tarihinde saat 00.01 itibarıyla 1 TL'lik fiyat artışı bekleniyor.

Benzin ve LPG grubunda ise herhangi bir fiyat değişikliği bulunmuyor.

2023 yılının başında benzin 21,14 TL'den alıcıları ile buluşurken, motorin ise 23,50 TL'den satılıyordu.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

İLGİLİ HABER İran’da “ucuz akaryakıt” krizi İran’daki aşırı ucuz petrol, yetkililerin sübvansiyonları kaldırma baskısıyla karşılaşmasına yol açtı.
REKLAMI KAPAT X