AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, uzmanların 2025 yılında emekli olacakların bu yıl emekli olacaklara kıyasla yüzde 30-35 oranında daha dezavantajlı olacağını bildirmesinin ardından emekli maaşlarında oluşabilecek farka ilişkin konuştu.
SGK mevzuatına göre emekli maaşlarının hesaplanmasında tüketici enflasyonu, büyüme hızı ve ocak ya da temmuz aylarında yapılan maaş zamları etkili oluyor.
Sendikaların ve sosyal güvenlik uzmanlarının aktardığına göre güncelleme katsayılarındaki değişim, beklenen enflasyonun düşüklüğü ve 2024 yılında emekli maaşlarındaki yüksek artışlar, emeklilik başvurularında 2025 yılına kalınmasını yaklaşık %35 dezavantajlı yapıyor.
“Rapor haline getirilmesi lazım”
Bu kapsamda arada oluşabilecek farkın giderilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.
Bakanlık çalışmalarının ortasında AKP Grup Başkanı Güler ise nasıl bir etki ortaya çıkabileceğine ilişkin rapor hazırlanması gerektiğini, sonrasında hakkaniyetli bir orta yol bulunabileceğini söyledi.
Güler'in konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle oldu:
"Şu anda kanun teklifi haline gelmiş bir şey yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bu konuda çalışmalarını devam ettiriyor. 2024 ile 2025 arasında enflasyondan kaynaklı nasıl bir etki ortaya çıkabilir, bunun bir rapor haline getirilmesi lazım. Ona yönelik olarak da hakkaniyetli, orta bir çözüm ortaya konabilir. Ama şu anda bunun sayısal bir veri olarak nelere tekabül ettiğine dair bir veri yok. Bunlar ortaya çıktıktan sonraki aşamada Bakanlık bürokrasisiyle de görüşerek belli bir noktaya ulaşabiliriz."
“Emeklilik sisteminde güçlü bir reforma ihtiyaç var”
"Emeklilik sistemine yönelik daha dengeli, aylık bağlama oranlarından tutun da prim miktarına, prim süresine, emeklilik yaşına kadar daha sürdürülebilir bir sistemi inşa etmemiz lazım" ifadesini kullanan Güler, daha sadeleştirilmiş, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın da kendi disiplini açısından sürdürülebilir mahiyette, hem gelir açısından hem de giderleri karşılama açısından güçlü bir reforma ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Bu konuda merkezi bütçe desteğinin her geçen yıl arttığına işaret eden Güler, "Önümüzdeki dönemlerde artış göstermeye devam edecek. Çünkü sisteme EYT kapsamındaki kanunla beraber yeni emekliler dahil olacak" diye konuştu.
16,1 milyon emekli vatandaş var
Halihazırda 16 milyon 150 bin civarında emekli, 27 milyon civarında kayıtlı prim ödeyen çalışan bulunduğunu altını çizen Güler, bu dengenin çok daha iyi hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bazı gelişmiş ülkelerde emekli çalışan oranının, bir emekliye 2,5-3,5 çalışan civarında olduğunu anlatan Güler, Türkiye'de bazı illerde emekli sayısının çalışan sayısından daha fazla olduğunu belirtti.
Gelişmiş ülkelerin bu konuda aldığı tedbirler ve uygulamalardan da yararlanarak bir orta yolda yürümekte fayda olduğunu kaydeden Güler, "Her kesimin katkısını alarak bu konuyu ciddi bir istişare etmemiz lazım. Daha adil, daha kalıcı, dengeli, sürdürülebilir mahiyette bir emeklilik sistemini, ekonomimize daha büyük bir yük getirmeden makul bir çözümü ortaya koymamız lazım" ifadelerini kullandı.