Ali Ekber Yıldırım: Yıl sonunda gıda enflasyonu %80’leri bulabilir

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ali Ekber Yıldırım: Yıl sonunda gıda enflasyonu %80’leri bulabilir
Doviz.com
02.10.2023 15:14

Tarım Uzmanı Ali Ekber Yıldırım, Türkiye’de üretimin bollaştığı yaz aylarına rağmen yükseliş trendini sürdüren gıda fiyatlarındaki enflasyonun yıl sonunda %80 seviyesine çıkabileceğini öngördü.

Türkiye’de gerek üretim, lojistik ve enerji maliyetleri gerekse son 20 yılda giderek azalan çiftçi nüfusu nedeniyle yaşanan gıda enflasyonu, fiyatların düşüş eğiliminde olması gereken yaz aylarında bile artışını sürdürdü. Böylelikle Türkiye’de gıda fiyatları 36 aydır aralıksız zamlanmaya devam etti.

Son açıklanan 2023 Ağustos dönemine ait TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bir önceki aya göre yüzde 9,09, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 58,94 olarak açıklandı. TÜİK, Ağustos 2023 dönemindeki gıda enflasyonunu ise yüzde 72,9 olarak açıkladı.

DW Türkçe’den Aram Ekin Duran’a konuşan Tarım Uzmanı Ali Ekber Yıldırım’a göre ise Tarım Girdi ÜFE’deki sert artış  önümüzdeki dönemde fiyatlar açısından belirleyici olacak.

TÜİK’in son açıkladığı tarımsal girdi enflasyonu verisinin temmuz ayına ait olduğuna işaret eden Yıldırım, “Üretici enflasyonu ağustos ve eylül ile birlikte daha da yükselecek. Çünkü son 3 ayda en temel kalemler olan mazot, enerji ve gübrede yüzde 100’ün üzerine çıkan fiyat artışları oldu. Dolayısıyla kış aylarına girerken, gıda fiyatlarında artış yaşanmaması mümkün değil” dedi.

Bununla birlikte yaz dönemindeki tarla üretiminin önümüzdeki aylarda mevsim şartlarının etkisi ile yerini sera üretimine bırakacağına işaret eden Yıldırım, “Böylelikle de hem girdi fiyatlarının artması hem de üretimin azalması nedeniyle fiyatlar yukarı yönlü gidişini sürdürecek. Sadece tarımsal üretimde değil, bu ürünlerin lojistiğinde de mazot ve benzin kullanıldığı için gıda ürünlerindeki artışlar kaçınılmaz olacak” diye konuştu. Enflasyonda yıl sonu tahmininin resmi makamlar tarafından bile yüzde 65’lerde gösterildiğini kaydeden Yıldırım, “Genelde gıda enflasyonu genel enflasyonun 10 puan üzerinde olur. Yani yıl sonunda gıda enflasyonunun en az yüzde 75-80’ler düzeyinde seyredeceğini söyleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

İLGİLİ HABER S&P Global: Türkiye'de enflasyon hedefleri daha gerçekçi hale geldi S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, enflasyon hedeflerinin daha gerçekçi hale geldiğini belirterek, yeni ekonomi yönetimi ile ekonomi politikalarında önemli bir dönüşüm olduğunu ve yabancılar tarafından para politikasının çok yakından takip edildiğini söyledi.
REKLAMI KAPAT X