S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, enflasyon hedeflerinin daha gerçekçi hale geldiğini belirterek, yeni ekonomi yönetimi ile ekonomi politikalarında önemli bir dönüşüm olduğunu ve yabancılar tarafından para politikasının çok yakından takip edildiğini söyledi.
S&P Global Kıdemli Direktörü Frank Gill, S&P’nin Türkiye'nin kredi notunu B olarak teyit etmesi ve görünümü durağana çıkarması kararının ardından değerlendirmede bulundu.
Gill, konuyla ilgili açıklamasında, “Ekonomik politikalarda önemli bir dönüşüm olduğunu söyleyebiliriz, daha fazla uygulanabilir politikalara geçildiğini görüyoruz. Yeni gelen ekonomi yönetimi öyle adımlar atıyor ki; özellikle de ‘yumuşak iniş’ senaryosu üzerine çalışıyorlar. Belki de Dolar/TL kurunu stabilize etmeleri gerekiyor. Gerçekten de süreç zorlu olacak” dedi.
Türkiye’nin güçlü ve zayıf yönleri hakkında değerlendirmede bulunan Gill, bankacılık sektörünün çok iyi yönetildiğini, Türkiye’nin Avrupa ile Gümrük Birliği içerisinde iyi bir ticari ortak olması ve genç bir nüfusa sahip olmasının güçlü yönleri olduğunu söylerken, negatif faiz oranlarının, Türk lirasına olan güvenini sarsan volatil ortamın ve Merkez Bankası’nın rezervlerindeki durumun zayıf yönler olarak söylenebileceğinin altını çizdi.
"Enflasyon hedefleri daha gerçekçi"
OVP tahminlerini değerlendiren Gill, tahminlerinin arasındaki en büyük farkın büyümede ciddi bir yavaşlama beklemeleri olduğunu belirtti. Gill, “Kısa vadede Türkiye bir şekilde net Döviz rezervini artırabilecek. 2024 boyunca yüksek enflasyon olabilir. Hane halklarının tüketiminde bir yavaşlama göreceğiz. Bu yıl bütçe açığının da azalmasını bekliyoruz. Ekonomi politikalarında önemli bir dönüşüm olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’de ilgi çok büyük, yabancılar tarafından para politikası çok yakından takip ediliyor. Enflasyon hedefleri daha gerçekçi hale geldi" dedi.