Alman iş dünyasının ekonomiye güveni beklentilerin altında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Alman iş dünyasının ekonomiye güveni beklentilerin altında
Doviz.com
27.05.2024 12:16

Almanya'da iş dünyasının ekonomiye güvenini yansıtan Ifo endeksi beklentilerin altında kaldı. ECB yetkilileri ise faiz indirimi beklentilerinin kuvvetlendiğini duyurdu.

Ifo Ekonomi Araştırmaları Enstitüsünün iş dünyasının ekonomiye güvenini yansıtan endeksi mayıs ayında 89,3​​ ile beklentilerin altında kaldı.

Reuters anketine katılan ekonomistler verinin 90,4​​ seviyesinde olacağını öngörüyordu. Geçen aya ait veri ise 89,4 seviyesinden 89,3'e revize edildi​​.

Avrupa Merkez Bankası’ndan faiz indirimi beklentisi artıyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilisi Olli Rehn, enflasyonun ECB'nin yüzde 2'lik hedefine yaklaşmakta olduğunu ve bunun da haziran ayında para politikasını gevşetmeyi ve faiz oranlarını düşürmeye başlamayı mümkün kılabileceğini söyledi.

Finlandiya Merkez Bankası'nın internet sitesinde yayımlanan konuşmasında Rehn, "Enflasyon, yüzde 2'lik hedefimize sürdürülebilir bir şekilde yaklaşıyor ve bu nedenle haziran ayında para politikası duruşunu gevşetmek ve faizleri düşürmeye başlamak için zaman olgunlaştı" dedi.

Rehn, "Bu, tabii ki dezenflasyonist eğilimin devam edeceği ve jeopolitik durum ve enerji fiyatlarında daha fazla gerileme olmayacağı varsayımına dayanıyor" diye ekledi.

Enflasyon cuma günü belli olacak

Euro Bölgesi enflasyon verisi ise cuma günü belli olacak.

Enflasyonun yıllık bazda yüzde 2,5'e yükselmesi ancak yükselişin Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek hafta para politikasını gevşetmesinin önünde engel oluşturmayacağı düşünülüyor.

Piyasalar, 6 Haziran'da faizlerin yüzde 3,75 seviyesine indirilmesine yüzde 88 olasılık veriyor.

İLGİLİ HABER ECB’den faiz indirimine yeşil ışık ECB Başkanı Christine Lagarde, tüketici fiyatlarındaki hızlı artışın artık büyük ölçüde kontrol altına alınmasıyla gelecek ay faiz indiriminin muhtemel olduğunu açıkladı.
REKLAMI KAPAT X